Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 14:16

Шкідників смородини знищують окропом

Черкащанин Олександр Кривошея, 49 років, має дачу в селі Самгородок Смілянського району. Щовесни обливає кущі смородини окропом, аби позбутися шкідників.

— Обробляю смородину, коли починає розмерзатися. Воду нагріваю до кипіння, відразу виливаю на кущ. Одного разу досить, щоб загинули яйця тлі та інших шкідників, які зимують на поверхні ґрунту і під сухим листям. На кущ виливаю 5–10 літрів. Це роблять, поки бруньки не розпустилися. Цей момент треба не прозівати, бо пуп"янки зваряться, — розповідає чоловік.

Він радить звернути увагу, чи не вражений кущ бруньковим кліщем. Паразит із осені відкладає личинки. Ушкоджені бруньки стають випуклими.

— Їх зриваю, аби кліщ не розповзався по гілках, — пояснює господар.

Щовесни Олександр підживлює смородину перегноєм чи попелом. Потім перекопує під кущем землю. Для доброго урожаю смородину обрізає. Залишає в кущі 6–12 одно-трирічних гілок. Старі зрізає влітку, після збору врожаю. Тоді на молодих пагонах родить велика ягода.

Кривошея розповідає, що смородину розмножує "живцями". Розсаджувати їх можна уже зараз.

— Нарізаю з міцних пагонів гілочки товщиною до одного сантиметра і довжиною не менш ніж 10–12. Щоб на кожному зрізові було дві-три бруньки. Замочую у воді, аби полежали дві доби. В"яжу гілочки у пучки і ставлю у розчин: на літр води додаю чайну ложку меду або препарат "Корнезін". Як пустить коріння, саджу їх рядочками на відстані 10 сантиметрів. Заганяю лопату в землю і не викопую, а роблю щілину і витягую інструмент. Виходить маленька канавка, туди вставляю живці. На поверхні має залишитися одна брунька. Поливаю та добре притоптую ногами землю з обох боків. Щільно посажений "живець" гарно росте. Восени молоду смородину розсаджую на постійне місце, — говорить Олександр.

Зараз ви читаєте новину «Шкідників смородини знищують окропом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути