Ексклюзиви
вівторок, 01 квітня 2008 15:58

Віталій Корж 25 років вирощує лимони

50-річний Віталій Корж із Немирова на Вінниччині вирощує лимони 25 років. Друзі називають його немирівським мічурінцем.

Biтaлiя Дмитровича знаходжу у його магазині будівельних мaтepiaлiв. Поки господар збирається, продавець 56-річний Володимир Шевчук показує деревце, яке приніс Коржеві.

— Хочу, щоб Віталій прищепив на ньому свій лимон. Приживаємість у нього висока. Пів-Немирова лимони Коржа вирощує. Він прищеплює ще мандарини й апельсини, — усміхається чоловік.

В одноповерховому будинку Віталія Коржа на вул. Євдокименка, 44 під лимони виділена кімната. Там гарно пахне: один лимон цвіте. Хазяїн каже, що ефірна олія рослини добре впливає на здоров"я.

— Оце Карликовий, — показує Віталій. — Він низькорослий, але плодів має десяток і більше. А ось Павловський. Кущ за рік дає більше сотні лимонів.

Для лимонів основне, аби було світло. А ще вони люблять цинк, тому треба садити у оцинкований посуд. Обприскувати бордоською рідиною i  трипроцентним розчином мідного купоросу, один раз в рік добавляти стимулятори росту "Фумар".

Ефірна олія лимона добре впливає на здоров"я

Захоплення Віталія Дмитровича почалося, відколи він взяв у сусіда Миколи Лучацького плодоносний пагінець Павловського лимона, що привезли з Криму. Віталій укоренив його під банкою. Акуратно підрізав, удобрював. Лимон виріс кращим, ніж у сусіда. І плоди були більшими. Тоді вже Лучацький почав брати пагінці в Коржа.

Дружина Віталія 46-річна Світлана Олексіївна згадує, як чоловік змайстрував теплицю i тримав у ній лимони. Але вони почали хворіти. Горщики перенесли до помешкання. Узимку лимони тримають у хаті, в теплi. Аби було більше світла, господар вмикає люмінесцентну лампу.

— А ще треба правильно сформувати крону, обрізати, аби pic не вгору, а пускав бокові пагони, — уточнює Віталій Корж.

Прищеплений лимон дасть плоди через рік. Із пагона — за чотири-п"ять років. Мандарин у домашніх умовах виростає некрупним.

Цитрус боїться протягів

67-річний Василь Генюта з села Забрідь Великоберезнянського району Закарпаття п"ятнадцятий рік вирощує вдома лимони. Щороку збирає з деревця до сотні фруктів.
— Якось знайомий дав мені паросток культурного лимона і вдома я привив його на дикий, — розповідає Генюта. — Через два роки той почав плодоносити.
Дерево виросло до 3 м. У квітні Василь Васильович виносить його на подвір"я, у жовтні — знову до хати.
— Ставлю перед будинком, але дивлюся, щоб не було протягів, бо інакше не буде родити, — каже. — Улітку дерево поливає дощ. Узимку зволожую листя та стовбур із сифона.
У Генюти цитрус цвіте та плодоносить несезонно.
— Буває, що навесні зацвіте, торік — на Різдво, а цього разу — наприкінці осені заквітнув, — каже Василь Васильович. — У хаті робили ремонт, тому деревце довго тримали на вулиці і цвіт почав опадати. У січні з"явилося лише декілька плодів, — показує десяток зелених лимонів.
Щороку Генюта підживлює цитрусовий.
— Переважно коров"яком, — веде далі. — Особливо тоді треба живити його, коли цвіте і плодоносить. Іноді додаю у ґрунт калійного чи азотного добрива.
Доспівають лимони за три місяці.

Сніжана РУСИН

Зараз ви читаєте новину «Віталій Корж 25 років вирощує лимони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути