Ексклюзиви
четвер, 29 червня 2006 20:08

Високу городину підв"язують до "шпалери"

У кінці червня високорослі кущі помідорів виростають так, що без підв"язування хиляться від найменшого вітру. Тому кожний кущ потребує опори: кілочків, "шпалери" чи трикутної конструкції.

Харків"янка Ганна Сахарнова, 45 років, вирощує на городі дво-, чотириметрові кущі томатів.

— Для підв"язування високих помідорів найзручніше — "шпалера" (натягнуті на кілках  дротини або шпагат). Із нею спочатку доводиться довго возитися, але потім працювати на городі одне задоволення. Коли кущі підростають, треба лише підтягувати петлю, — розповідає жінка.

Ганна Валеріївна робить "шпалеру" так: по краях помідорного ряду ставить великі міцні палки. Добре їх вкопує, щоб не похилилися під вагою кущів чи від вітру. На ці опори на відстані 30–40 см один від одного паралельно натягує три шпагати. На верхівці палиць прилаштовує дріт або кладе тонку пружну палицю. Потім до неї підв"язує стебла кущів.

— Для низькорослих у мене інша технологія. Висаджую рослини в два ряди, недалеко один від одного. Біля кущів у шаховому порядку втикаю довгі патики. Тоді зв"язую їх по три: дві палички з одного боку й одна з другого. Над рядками виходить намет із палиць. Зверху кладу жердину для міцності конструкції, — пояснює пані Ганна.

Городниця використовує цю систему вже кілька років. Каже, що такі підпори дуже міцні.

— Прив"язувати рослину до кілочка не варто, — заперечує 62-річна Наталія Лопченко з Вінниці. Вона вже років 40 не уявляє свого життя без помідорів. Вирощує кожного року по 500–700 кущів різних сортів. Свіжі овочі з власної грядки їсть до самої зими. — Цією мотузкою передавлюється стебло. Це ж зупиняє ріст куща, — продовжує Наталя Миколаївна. — Я й сама раніше так робила, але останні три роки використовую "безболісну" підв"язку.

Вона так само ставить по боках два патики, натягує шпагат, але стебло підв"язує не мотузкою, а за допомогою камери з автомобільного колеса. Нарізає гумові кільця шириною в сантиметр. А з міцної дротини робить невеличкі гачечки у вигляді літери "S". Тоді ріже шпагат по 20–30 см і зав"язує на одному з кінців маленькі петлі, на які потім підвішує гачок із гумою. Другий кінець шпагату прив"язує до натягнутої "шпалери".

— Коли кущ підростає, піднімаю й елементи підв"язки. А щоб не пошкодити пагони, круги з шини складіть удвоє — вийде дві петлі, які й зачіпляються на гачок. Це допоможе не тягнути шину вверх, а зняти одну петлю й підсунути її вище, — пояснює жінка.

Лижні палки для помідорів

Кияни 38-річна Оксана та 44-річний Іван Даркови на своїй ділянці в селі Проців біля Києва дуже оригінально вирішили проблему підв"язування помідорів.
— Кожен рік підшукували нові палки, а потім купили пару сотень палок для лиж. З одного боку у них зручна ручка, з іншого — загострений наконечник, — каже Оксана.

Найкращі мотузки — з білизни

— Для підв"язування краще брати мотузки шириною 1,5–2 см. Їх роблять зі старої постільної білизни. Вони не ушкоджують пагони і плоди, — каже 36-річна киянка Софія Яцюк.
Жінка має ділянку в селі Українка на Київщині. Вирощує багато помідорів, а особливо полюбляє високорослі. До кожного куща вона ставить високу арматуру й легенько прив"язує до неї стебло. Крім мотузок, Софія використовує старі капронові колготи та панчохи.
— Якщо підв"язуєте кожний кущ до окремої палиці, то встромляйте її якомога раніше. Бо потім палиця може пошкодити кореневу систему, — радить городниця.



Огірки та помідори скидають цвіт від синтетичних ниток

— Щоб зібрати багато помідорів, їх треба підв"язувати щонайменше двічі, — радить агроном львівської фірми "Родос" 26-річний Роман Пігель. — Після висадки біля кожного куща в землю впихаємо метрові тички. Коли помідори виростуть до 20 сантиметрів, основне стебло акуратно прив"язуємо мотузкою до підпори, але не зачіпаємо плодів. Коли ж помідори підростуть ще на 20 сантиметрів, процедуру треба повторити. Високорослі томати підв"язують тричі.

За словами агрономів, огірки краще вирощувати на сітці. Натягуємо її на двометрові патики вертикально (як у грі в теніс). Основне стебло легенько пускаємо по сітці. А далі воно саме буде тягнутися.

Спеціалісти не радять обв"язувати городину синтетикою, бо неприродні матеріали виділяють токсини. Вони шкодять рослинам, і ті скидають цвіт. Наприклад, огірки та помідори через токсини можуть втратити до 60% цвіту.


Олеся ПАСТЕРНАК

Зараз ви читаєте новину «Високу городину підв"язують до "шпалери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути