— Маю 70 кущів винограду до 10 сортів. Стала вибирати ті, що мають тверді бубки. Таким не страшні грибки та оси. Їм важко пробити щільну шкірку, — каже Людмила Стеценко, 51 рік, із села Гайок Білоцерківського району Київської області. — Але попри це — їсти такі ягоди зручно.
З новинок має сорт Малиновий дзвін. Він витримує морози до -23°C, тому підходить для вирощування в усіх областях України. Врожай дозріває в середині серпня. Грона щільні, циліндричні й важать понад 1 кг. Ягоди рожеві зі щільним м'якушем, що хрустить при розкушуванні.
— Закохалася в цей виноград, коли попробувала. На смак медовий. Ягоди чималі, у вигляді краплі. У мене не було менших за 20 грамів. Блищать, наче лаковані. Маю ще є один сорт, подібний за щільністю шкірки — фіолетовий Монтепульчано. Але ягоди в нього дрібні.
Такі сорти підходять для вживання свіжими, а не для вина. Для нього треба з тонкою шкіркою та мускатним ароматом. Розмір ягоди — не важливий.
— Для сусідства до Дзвону купила сорт Геліос з овальними рожево-вишневими ягодами. В нього грона майже вдвічі важчі й такі ж солодкі. Морозостійкість схожа. Дозріває на початку осені, — говорить Стеценко.
Хвалить і виноград Аркадія з гронами до 2,5 кг. Сорт достигає в серпні. Овальні жовті ягоди з кісточками на смак, наче груша. Шкірка щільна, не розтріскується при перевезенні.
— Не могла повірити своїм очам, коли вперше зважила ягоди сорту Отаман. Виросли більші за сірникову коробку. Формою подібні до сливки. Раніше гігантом вважала сорти Талісман та Лора. Перший круглий, а другий — продовгуватий.
Коментарі