четвер, 20 січня 2022 06:25

Виноград зі щільною шкіркою не вражають грибки

Автор: ФОТО НАДАЛА ЛЮДМИЛА СТЕЦЕНКО
  Ранній ­виноград Малиновий дзвін дозріває в ­середині ­серпня. Ягоди ­овальні, ­щільні, важать по 18–20 грамів. Цей сорт стійкий до грибків і морозів
Ранній ­виноград Малиновий дзвін дозріває в ­середині ­серпня. Ягоди ­овальні, ­щільні, важать по 18–20 грамів. Цей сорт стійкий до грибків і морозів

— Маю 70 кущів винограду до 10 сортів. Стала вибирати ті, що мають тверді бубки. Таким не страшні грибки та оси. Їм важко пробити щільну шкірку, — каже Людмила Стеценко, 51 рік, із села Гайок Білоцерківського району Київської області. — Але попри це — їсти такі ягоди зручно.

З новинок має сорт Малиновий дзвін. Він витримує морози до -23°C, тому підходить для вирощування в усіх областях України. Врожай дозріває в середині серпня. Грона щільні, циліндричні й важать понад 1 кг. Ягоди рожеві зі щільним м'якушем, що хрустить при розкушуванні.

— Закохалася в цей виноград, коли попробувала. На смак медовий. Ягоди чималі, у вигляді краплі. У мене не було менших за 20 грамів. Блищать, наче лаковані. Маю ще є один сорт, подібний за щільністю шкірки — фіолетовий Монтепульчано. Але ягоди в нього дрібні.

Такі сорти підходять для вживання свіжими, а не для вина. Для нього треба з тонкою шкіркою та мускатним ароматом. Розмір ягоди — не важливий.

— Для сусідства до Дзвону купила сорт Геліос з овальними рожево-вишневими ягодами. В нього грона майже вдвічі важчі й такі ж солодкі. Морозостійкість схожа. Дозріває на початку осені, — говорить Стеценко.

Хвалить і виноград Аркадія з гронами до 2,5 кг. Сорт достигає в серпні. Овальні жовті ягоди з кісточками на смак, наче груша. Шкірка щільна, не розтріскується при перевезенні.

— Не могла повірити своїм очам, коли вперше зважила ягоди сорту Отаман. Виросли більші за сірникову коробку. Формою подібні до сливки. Раніше гігантом вважала сорти Талісман та Лора. Перший круглий, а другий — продовгуватий.

Зараз ви читаєте новину «Виноград зі щільною шкіркою не вражають грибки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути