Ексклюзиви
четвер, 15 червня 2006 18:51

Виноград для вина і для столу

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Помічник виноградаря Олександра Андращука 29-річний Сергій Устенко підрізає лозу
Помічник виноградаря Олександра Андращука 29-річний Сергій Устенко підрізає лозу

Киянка Людмила Кирпоніс, 49 років, вирішила вирощувати виноград на дачній ділянці біля Обухова на Київщині. Але землі вона має небагато і хоче посадити такий виноград, щоб і їсти було смачно, і для вина годився.

Киянин Сергій Сівчук, 51 рік, вирощує виноград понад 30 років. За цей час випробував близько 350 сортів. Починав висаджувати на батьківській ділянці у Білій Церкві, потім придбав свою землю біля Борисполя.

— Щороку хочу садити нові сорти. Своєї землі вже не вистачає, так я саджаю виноград на ділянках у друзів і знайомих. Доглядаю за ними і дивлюсь на можливості цих нових сортів, — розповідає чоловік.

Сергій Васильович порадив пані Людмилі посадити сорти  "Фіолетовий ранній", "Петренко", "Іллічівській ранній" та "Кишмиш унікальний". Вони невибагливі у догляді й дають смачні великі грона. Єдине, що він не радить робити, — це підживлювати рослини у другій половині літа азотними добривами. У серпні краще внести калійні та фосфорні.

— "Фіолетовий ранній" — синій мускатний сорт з надзвичайно приємним ароматом. Він, як і "Іллічівський", стійкий до хвороб і похолодання витримує. А темно-червоний "Петренко" дозріває вже в кінці серпня і має такі солодкі плоди, що у вино не треба  додавати цукор. А зі смачного та соковитого білого "Кишмишу" можна зробити гарний сік і вино, — пояснює Сівчук.

"Петренко" має такі солодкі плоди, що у вино не треба додавати цукор

Проте улюблені сорти Сергія Сівчука — не винні. Найсмачніші і врожайні, на його думку, — "Аркадія", "Розбол", "Надія АЗОС" та "Талісман".

35-річний киянин Олександр Андращук займається виноградниками майже 10 років. Для виноробства він радить "Ананасний" та "Ананасний пізній", "Буфало", "Онтаріо", "Сенекр", "Гориздра 19" та "Чугай 21". З них, каже, буде дуже смачне вино.

— Найсмачніший, на мою думку, — "Сенекр". Цей світлий виноград має м"який приємний смак. Він стійкий до хвороб та морозів. А ось ягоди "Сапераві Північного", крім чудового смаку, мають ще й дуже гарний вигляд. Його грона лише трохи менші за столові сорти, — розповідає пан Олександр.

Для Людмили Кирпоніс Олександр радить надранній сорт "Гориздра 19". Він  поспіває вже наприкінці липня. Окрім звичайного розміру ягід, має багато зовсім маленьких, але дуже солодких плодів без кісточок.

— Я вирішила придбати саджанці "Фіолетового раннього" та "Гориздри 19". Матиму ягоди і на стіл подати, і вино зробити, — каже пані Людмила.





Саджанці з парника гинуть


Навесні на виставках та базарах продають зелененькі саджанці винограду у поліетиленових контейнерах. Але дочекатися врожаю з такого саджанця не вийде.

— Вони вирощуються у теплицях і зовсім не стійкі до перепадів температури і вологості повітря. Такий саджанець у відкритому ґрунті не витримує похолодань і швидко гине, — розповідає Олександр Андращук.

Чоловік радить купувати адаптовані або однорічні саджанці, вирощені у відкритому ґрунті.


Винограду треба повітря


Виноград має дуже потужну кореневу систему і дістає поживні речовини з будь-яких ґрунтів. Він може рости та рясно родити і на схилах, і на камінні. Але без повітря у землі йому не вижити.

— Виноград дуже любить повітря. Тому основне правило догляду — систематично розпушувати землю навколо кущів, — пояснює Олександр Андращук.

Навіть коли садите новий кущ і в землі є кілька невеликих камінців, Олександр не радить їх прибирати. Вони створюють порожнини, де накопичуватиметься повітря. Але якщо їх там немає — накидати не треба.

Не робіть вина з "Ізабелли"

35-річний винороб Олександр Ковач із селища Концово Ужгородського району впевнений, що доброго вина з винограду "Ізабелла" не зробиш. Виноробством він займається сім років. Готує смачний напій тільки із сортових ягід і не допускає використання гібридів.
— Ще років 30 тому на Заході заборонили виготовляти вино з гібридних сортів винограду. Вчені довели, що під час бродіння вони виділяють шкідливі речовини, які можуть викликати рак шлунка, — розповідає чоловік.
Олександр вважає, що на Закарпатті найкраще вирощувати білі сорти винограду. Темним визріти важче, і вони дають невеликі врожаї.
— Смачні у свіжому вигляді і чудові для вина сорти "Іршаї-Олівер", "Рислінг" та "Леанка". Вони не потребують особливого догляду і гарно родять, — пояснює винороб.

Зараз ви читаєте новину «Виноград для вина і для столу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути