Ексклюзиви
четвер, 19 липня 2007 17:30

Від фітофтори томати бризкають бордоскою

Автор: фото: Ольга КЕРУСЕНКО
  Володимир Горобець має дачу біля метро Славутич. Він вирощує помідори на чотирьох невеликих грядках. Цього року від фітофтори обприскав їх сумішшю із бордоської кислоти та вапна
Володимир Горобець має дачу біля метро Славутич. Він вирощує помідори на чотирьох невеликих грядках. Цього року від фітофтори обприскав їх сумішшю із бордоської кислоти та вапна

У другій половині літа помідори починають хворіти на фітофтороз. Кущ темніє від низу, в"яне листя. Запущена хвороба псує плоди. На помідорах з"являється кругла чорна пляма, а потім чорніє весь плід.

— Щороку є ця фітофтора. Уже і теплою водою поливаю, і нижні листочки обриваю... Усе одно хворіють. Напевно, через спекотні дні й прохолодні ночі, — розповідає 54-річний киянин Володимир Горобець, заливаючи в розприскувач яскраво-блакитну рідину.

Це суміш із бордоської кислоти та вапна. Вода має бути теплою — до 50 градусів. У холодній порошки не розчиняться, братимуться грудочками, а в гарячій розчин стає менш ефективним.

— Бризкаю дуже ретельно всю рослину, особливо пшикаю знизу, — каже городник, розпилюючи препарат на грядці з помідорами, — але в мене все так щільно росте, що розчин потрапляє на кущі смородини. Тепер ягоди тижні два їсти не можна, — застерігає чоловік. Кущі смородини вкриті біло-блакитними цятками.

Володимир Горобець із порошками працює за усіма інструкціями. Змішує чітко по грамах і обприскує у пов"язці, щоб розчин не потрапив на обличчя.

Бажано прискати в суху погоду. Дощ змиває препарат.

Зараз ви читаєте новину «Від фітофтори томати бризкають бордоскою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути