четвер, 28 лютого 2008 15:02

Василь Савченко саджає картоплю під мотоблок

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Щербина з фірми ”Сава” показує мотоблок ”Нева МБ-2” під час осіннього ”Агрофоруму” в Києві. У фірмовому магазині він коштує 7740 гривень
Сергій Щербина з фірми ”Сава” показує мотоблок ”Нева МБ-2” під час осіннього ”Агрофоруму” в Києві. У фірмовому магазині він коштує 7740 гривень

Перед весняним сезоном городники цікавляться двоколісними тракторцями для обробітку землі. 55-річний столичний підприємець Валерій Іванов у відділі "Сад і город" в "Епіцентрі" придивляється до німецького культиватора "Соло 502" за 3978 грн. Із дружиною читають характеристики.

— У нас невелика ділянка під Києвом, — говорить Іванов. — Вирішили купити техніку. Шукаємо щось неважке, аби з нею могла впоратися дружина.

Культиватор "Соло" з найлегших. Важить близько 20 кг.

— Його використовують здебільшого, щоб зрихлити ґрунт, — каже продавець Вадим Маринич. — Плуга до нього не навісиш. У наборі йде фреза — вали, які розпушують землю на глибину до 20 сантиметрів. Плуги навішують на тракторці вагою від 60 кілограмів із великими колесами, вони називаються мотоблоки. До нього можна причепити плуг, косарку, підгортальник, картоплекопач, невеликий причеп. Усі ці насадки продають окремо, — розповідає Вадим. — Із такими додатковими інструментами можна саджати та вибирати картоплю.

Купувати насадки до тракторця продавці радять у того самого виробника. Щоб не було проблем із кріпленням. Найпопулярніші  мотоблоки та культиватори російських виробників "Нева" й "Салют". Вони прості у використанні й пристосовані до наших умов.

69-річний Василь Савченко із села Літки, що у Броварському районі під Києвом, торік купив із сином Юрієм мотоблок "Нева" з японським двигуном "Робін-Субару" на сім кінських сил. Шукали універсальний, щоб ним можна було орати та вибирати картоплю,  косити траву.

Культиватори купують для невеликих ділянок

— Син — підприємець. Допомогти по господарству в нього не завжди виходить, — розповідає Василь Михайлович. — А працювати з лопатою в моєму віці важко.

У кількох приятелів Юрія Савченка були мотоблоки різних фірм. Брати українські "Мотор Січ" чоловіки не радили, бо їхні двигуни часто ламаються. Найкраще купувати тракторець з японськими двигунами "Робін-Субару" чи "Хонда".

— Мій приятель Михайло п"ять років обробляє город російською "Невою", — говорить Юрій Савченко. — Купив до нього плуга та великий причеп — як ставлять на легкові авто. На ньому мотоблоком можна перевозити до 500 кілограмів вантажу.

У столиці мототехніку "Нева" продають поблизу Бессарабського ринку у фірмі "Сава". В офісі виставлені культиватори та мотоблоки різної потужності.

— Культиватори купують для невеликих ділянок — на 15–20 соток, — пояснює Сергій Щербина, 42 роки, менеджер фірми "Сава". — Вони важать до 50 кілограмів і можуть розвернутися на "п"ятачкові". Ними можна сапувати город. Але глибоко орати не вийде. Для оранки краще придбати 80-кілограмовий мотоблок.

Савченки купили тракторця з плугом і причепом у сусіда. Той переїздив до міста — віддав усе за 8,5 тис. грн. У чоловіка він пропрацював два роки.

Торік Василь Савченко саджав і вибирав картоплю під мотоблок. Каже, там теж є свої секрети. Для кожної роботи треба виставляти різну ширину між плужками. Коли саджав картоплю, виставляв відстань 40 см, а підгортав — 60 см, щоб не порізати врожай. Вибирати картоплю Василю Михайловичу довелося через рядок. Бо на кожен  тракторець не розвернеш.


Перший техогляд радять пройти за 20 годин


Найчастіше на культиватори та мотоблоки ставлять двигуни "Хонда", "Робін-Субару", "Брігс енд Стратор". Аби вони працювали довше, спеціалісти радять не забувати про техогляд.

— Перший техогляд бажано зробити після того, як тракторець відпрацює 10–20 годин, — каже Михайло Ковальський, 26 років, зі столичної фірми "Мото Світ", дистриб"ютора мототехніки "Хонда". — На станції обслуговування під час першого ТО мають почистити свічки та замінити оливу. Бо під час притирання вузлів у оливу можуть потрапити частинки металу.

Перший техогляд двигуна мотокультиватора "Хонда" коштує 170 грн. У вартість входить нова олива та робота моториста.

Зараз ви читаєте новину «Василь Савченко саджає картоплю під мотоблок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути