пʼятниця, 22 квітня 2011 07:45

У теплицях із полікарбонату овочі достигають швидше

Автор: фото надане Леонідом МІДЯНИМ
  Жителька села Комарів на Вінниччині Ганна Миколайчук тримає помідори та перець. Їх виростила у новій теплиці зі стільникового полікарбонату
Жителька села Комарів на Вінниччині Ганна Миколайчук тримає помідори та перець. Їх виростила у новій теплиці зі стільникового полікарбонату

— Багато років вирощувала овочі й квіти у приміщенні, перекритому склом, — розповідає Ганна Миколайчук із села Комарів на Вінниччині. — Чотири роки тому придбала теплицю зі стільникового полікарбонату. Такі вважають найсучаснішими.

Щоб зібрати ранній урожай, витрачала багато сил. Коли було холодно, рослини доводилося обігрівати додатково. Вкривала їх спеціальними тентами. Тепер навіть у сильні морози земля у моїй теплиці не промерзає і обходжусь без обігрівачів.

Стільниковий полікарбонат — міцний полімерний лист, дуже гнучкий, із високою теплопровідністю. Зовні схожий на силікатне скло, тільки легший і міцніший. В Україні його почали застоcовувати 10 років тому. Крім теплиць, ним укривають альтанки, басейни, автомобільні стоянки.

— Легкі панелі з полікарбонату — ідеальний варіант для перекриття теплиць, — розповідає Леонід Мідяний, директор фірми "Профіль-М". — Вони пружні, не ламаються, їх можна згортати в рулон. Ударна міцність такого матеріалу у 200 разів вища, ніж у скла. Гарантія придатності 10 років. Фактичний же термін використання полікарбонату вдвічі більший. Таке укриття не потрібно знімати взимку. Полікарбонат витримує температуру від мінус 50 до плюс 140 градусів. У зимових садах, оранжереях і теплицях, де дах зроблений із полікарбонату, ультрафіолетові промені потрапляють на 90 відсотків. Це значно покращує мікроклімат. Овочі достигають набагато швидше.

Каркас теплиці арочного типу з оцинкованого профілю — ще одне останнє слово в тепличному виробництві. Він не потребує періодичного фарбування, його можна застосовувати понад 20 років. Такі конструкції легкі, мобільні. Їх можна транспортувати в легковому автомобілі та встановлювати на будь-якому ґрунті без фундаменту.

— Дерев'яний каркас недовговічний і вимагає постійного догляду, — продовжує Леонід Маркович. — Теплиця з дюралюмінію — непоганий варіант, але легка нажива для людей, які збувають кольорові метали. Теплиці зі сталевого кутка справді міцні, але в них важкий каркас. Щоб запобігти іржі, треба постійно робити профілактичний огляд, ґрунтувати й фарбувати. Теплиці з пластику за кілька сезонів під впливом сонячних променів стають крихкими і ламаються. На сьогодні теплиця арочного типу оцинкованого профілю, вкрита стільниковим полікарбонатом — ідеальний варіант. Така позбавить городників від зайвих турбот.

Зараз ви читаєте новину «У теплицях із полікарбонату овочі достигають швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути