— Кислотність ґрунту визначаю лакмусовим папірцем. Беру з глибини 20 сантиметрів зразок землі, замочую водою. За кілька годин лакмус опускаю в той розчин. Почервонів — ґрунт кислий, — каже вінницький агроном Олександр Черненко. — Кисла земля менш родюча.
Синій папірець означає нейтральну кислотність. Також її визначають за рослинами на городі. На кислих ґрунтах ростуть польовий хвощ, кінський щавель, дика м'ята, триколірна фіалка. На слабокислих — ромашка, кульбаба, мати-й-мачуха, конюшина, пирій, папороть.
Рослини на кислих ґрунтах уражають хвороби і пошкоджують шкідники. Вони менш стійкі до погоди.
— Картопля в кислому середовищі не додасть 5 відсотків урожайності. Бульби частіше гниють, — пояснює фахівець. — Капуста і буряк взагалі не переносять кислого ґрунту. Чутливі до нього пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник, що в нас вирощують промислово.
У кислий ґрунт додають вапнякове борошно. Це добриво знижує кислотність і покращує структуру. Зменшує кількість бур'янів, активізує діяльність корисних мікроорганізмів.
— На гектар землі потрібно від 4,5 тонни вапнякового борошна або 500–600 грамів на квадратний метр, — каже Олег Пліхта, заступник директора підприємства "Закупнянський кар'єр". — Добриво вносять восени перед зимовою оранкою або навесні. Найкраще разом з перегноєм, торфом та компостами.
Коментарі