понеділок, 25 грудня 2017 07:41

Урожай яблуковишні лежить до лютого

Автор: ФОТО надане Тарасом Мельником
  Садівник Тарас Мельник з села Трибухівці Бучацького району тернопільської області показує перший урожай яблуковишні. На смак солодкі з кислинкою і вишневим ароматом
Садівник Тарас Мельник з села Трибухівці Бучацького району тернопільської області показує перший урожай яблуковишні. На смак солодкі з кислинкою і вишневим ароматом

— 2014-го посадили на пробу яблуковишню. Цього року вперше в Україні отримали врожай. Плоди червоні зовні та всередині, — говорить 30-річний Тарас Мельник з фермерського господарства "Гадз" у селі Трибухівці Бучацького району Тернопільської області. Вирощує понад півсотні сортів яблук, груш і слив. — Сорт Байя Маріса відрізняється вдвічі більшою кількістю антиоксидантів.

Про цей сорт дізналися, коли були на європейських виставках. Господарство отримало ексклюзивне право вирощування такого сорту від німецьких селекціонерів, які винайшли його.

— У цих яблук червоний сік і до нього не треба додавати добавок для фарбування. Або підмішувати сік вишні чи буряка. М'якоть використовують для кондитерських потреб. Ріжуть на кубики й заморожують. Узимку можна робити десерти, йогурти та джеми.

Вирощують яблуковишні, як традиційні сорти. Дерева люблять ґрунт пухкий, щоб добре пропускав вологу та повітря. Місце для посадки має бути світле і захищене від протягів. Перед посадкою на ділянку вносять по 5–6 кг перегною, 250–300 г деревної золи і по 1 ст. л. нітроамофоски. Потім перекопують землю. Після посадки поливають дерева один раз у два тижні.

— Крону формуємо по системі "суперверетено". На деревах залишаємо тільки одно-, дво- та трирічні гілки. Старіші зрізуємо. Так рослина весь час омолоджується і не витрачає сили на зайві пагони.

Навесні корисно підживлювати по 1 ст. л. нітроамофоски, в період цвітіння — по 200 г деревної золи. А щоб менше осипалася зав'язь — по 1 ч. л. суперфосфату й калійної солі.

Врожай збирають усередині вересня. Лежить до лютого. Виростають плоди червоними з білими крапочками на шкірці. Важать майже 170–200 г. На смак солодкі з кислинкою і вишневим ароматом. З одного дерева на четвертий рік після посадки буде 20 кг яблук.

– 50 відсотків вирощених на ­Тернопільщині яблук ми цьогоріч експортуємо за кордон. Для цього отримали сертифікат, що підтверджує — продукція є екологічно чистою.

Щоб яблука потрапили в європейські магазини, кожен плід сканують. Найменшу подряпину вважають браком.

— Намагаємося знайти нові ринки. Минулого року вдалося освоїти європейські, зокрема Швеції, Італії, Німеччини, Голландії. Спрямовуємо роботу на ринки Індії та Близького Сходу, що стрімко розвиваються. Індія розширює ринки й шукає потенційних виробників, щоб забезпечити населення якісним продуктом. Тому намагаємося розширити свій асортимент новинками.

Зараз ви читаєте новину «Урожай яблуковишні лежить до лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути