Ексклюзиви
четвер, 10 січня 2008 17:18

У Варвари Назаренко зацвів столітник

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Черкащанка Варвара Назаренко показує столітник, який зацвів через 17 років. Флористи кажуть, що для нашого клімату це рідкість
Черкащанка Варвара Назаренко показує столітник, який зацвів через 17 років. Флористи кажуть, що для нашого клімату це рідкість

60-річна Варвара Назаренко з Черкас вирощує столітник 17 років. Нещодавно він уперше зацвіло.

— Я його аж до кінця листопада тримала на балконі, бо великий, — господиня проводить до кімнати. Біля вікна на підлозі стоїть круглий білий горщик. Вазон вищий за жінку. На верхівці — світло-жовта квітка. — А тоді занесла, щоб не замерз. Він через тиждень таку шишку викинуло! Оце розпустилася.

Варвара Василівна працює масажисткою в дитячому садку. В її двокімнатній квартирі чотири великі вазони: столітник, аспарагус та дві лілії. Усім майже 20 років.

— У мене їх колись сотня була, — говорить жінка. — Але я кілька років тому на заробітки їздила. То вони й пропали. А ці лишилися.

Столітник, який ще називають алое, прив"язала за стебло до віконних ручок. Щоб не зігнувся й не зламався. Каже, хотіла раніше продати, бо дуже важко його переносити. А коли зацвів, передумала.

— За стебло прямо беру й несу. До горшка квітка уже приросла. Як у хату вносила, ще й листя пообламувала. А тоді один листок ниткою прикрутила, а він і прижився! Кого не питаю, ніхто не бачив, щоб алое цвіло. Тільки баби розказують, мовляв, бачили рожеву й пухнасту квітку. Яка ж вона рожева? — дивується господиня.

Жінка розповідає, що звикла до вазонів. Вважає їх живими, говорить із ними, гладить, цілує.

— Мой мальчик, — бере столітник за листок. — Він заввишки 1,7 метра. Листки були по 52 сантиметри. Я з них шість літрів соку колись надавила. Ніхто не вірив!

Каже, доглядати за рослиною нескладно: поливає, іноді протирає вологою ватою листя.

— Хіба ото, як м"ясо мию, то тієї води піділлю, — ділиться вона.

Соком алое Варвара Василівна радить протирати шкіру від вугрів. Розвести одну частину соку на дві води.

— Дуже корисна така настоянка: на три літри соку чотири великі лимони, літр світлого меду і пляшка "Кагору". Настояти в холодильнику 14 днів і вживати по столовій ложці на день. Тут стільки вітамінів, ніде такого не знайдете, — веде далі жінка.

На кафедрі біології Черкаського національного університету зауважують, що для нашого клімату цвіт алое — рідкість. Флористи іноді десятки років чекають на квітку. Через це рослину і називають столітником.

Зараз ви читаєте новину «У Варвари Назаренко зацвів столітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути