понеділок, 30 листопада 2020 07:50

У грудні мульчують теплолюбні дерева

 

У грудні завершують роботи з захисту саду від морозів. Якщо випав сніг, його потрібно підгорнути в пристовбурні круги дерев. Особливо небезпечний перший лапатий сніг для молодих дерев. Під його вагою ламаються гілки. Варто одразу струшувати його, не допускати налипання.

Молодим теплолюбним деревам — інжиру, хурмі, гранату, добре мульчують пристовбурні круги компос­том, торфом. Самі дерева утеплюють і укривають на зиму. Стовбури обгороджують дрібною металевою сіткою, щоб захистити від зайців. Можна дерево обкласти пагонами ожини, аґрусу або обв'язати садовину хвойними гілками. Зайців відлякують і звуками. Підвісьте до гілок банки з-під пива з камінцями. При першому вітрі дзвенітимуть, проганяючи тварин. Для відлякування мишей кладуть гілки полину.

Після перших морозів до -5 °C заготовляють однорічні пагони кісточкових і зерняткових культур для весняного щеплення. Живці в'яжуть у пучки. Зберігають у підвалі за температури 0…+3°C. Нижню частину живців присипають річковим піском. Заготовляти найкраще у дні Квітки та Плоду. Ці дні також підходять для обрізання плодових дерев і кущів. Можна вкорочувати садовину з високою зимостійкістю — грушу, яблуню, сливу, вишню. Зріз треба замазати олійною фарбою. Садовий вар узимку застосовувати не можна.

Не варто присипати суницю листям або тирсою, щоб не впріла. Краще використовувати кукурудзяні стебла, гілки хвойних дерев.

Гілки для різдвяних прикрас і ялинки рубають у дні Квітки. Тоді даватимуть аромат.

Зараз ви читаєте новину «У грудні мульчують теплолюбні дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути