— Минулої зими 5-річна донька вподобала печений гарбуз, — говорить киянка Станіслава Дзюбенко, 26 років. — Бабуся зраділа, насадила на городі гарбузів. Виросли 15 штук. Разом важать, мабуть, кілограмів 100.
— Із чоловіком зірвали гарбузи перед нічним морозом у вересні, — розповідає Станіслава. — Поскладала на ґанку, на цементну підлогу підмостила порожні мішки. Зараз половина овочів уже мають запалі цятки на боках. Сусідка каже, що вони тоді на ґанку приморозилися. Також потовклись у багажнику машини.
Дзюбенки найняли машину, щоб привезти урожай до міста. Гарбузи склали на балконі. Там вони почали гнити. Станіслава чавить із них сік, варить доньці каші, пюре.
— Подруга розказала мені, що її дід їв на Новий рік навіть кавуни. Складав їх у соломі на горищі, там від димаря всю зиму трималась плюсова температура.
Гарбузи зберігають при температурі від +1 до +14°С у сухому приміщенні. Розрізаний овоч швидко гниє, у кімнаті зберігається добу. В холодильнику — тиждень.
Коментарі