понеділок, 24 червня 2019 00:46

Троянда Алхімист змінює колір і форму

Автор: ФОТО З САЙТА GREEN-OSTROV33.RU
  Квітки Алхімист дає діаметром близько 10–15 сантиметрів. Мають приємний сильно виражений аромат
Квітки Алхімист дає діаметром близько 10–15 сантиметрів. Мають приємний сильно виражений аромат

— Троянда Алхімист цвіте так, що хочеться милуватися з ранку до ночі, — розповідає 49-річна Тетяна Грач із Запоріжжя. — Картина просто зачаровує: усипані квітами дво-триметрові стебла, аж згинаються в дуги під власною вагою. Бутони жовтого кольору, — продовжує. — Коли розцвітають, середину мають рожеву, а крайні пелюстки — яскраво-жовті. Якщо не придивлятися, здається, що загалом колір абрикосовий. З часом жовті пелюстки вигорають до кремових, а потім до білих. Рожеві стають ще більш насиченими. Розкриваються бутони не всі ­відразу, тому одночасно на гілках можна побачити квіти різного кольору.

Алхімист — напівплетиста троянда. Вирощувати її можна як кущ, а можна пустити по опорі. У другому випадку пагони треба направляти, доки молоді.

— Самі гілки дуже колючі. А з віком стають ще й дуже жорсткими та непіддатливими, тож потім підв'язати їх у потрібному напрямку навряд чи зможете.

Росте Алхімист швидко. У середньому сягає 2–3 метрів.

— Я пустила плестися по стіні дому, так уже на третій рік після посадки гілки добралися до самого даху. Кожного року в червні вони з верху до низу вкриваються квітками.

Квітки Алхімист дає діаметром близько 10–15 см. У кожній по 50–60 пелюсток. Мають приємний сильно виражений аромат. З'являються в суцвіттях по 3–7 штук.

— Цвіте ця троянда раз на сезон. Квітки тримаються близько трьох тижнів. Протягом цього часу змінюють не тільки колір, а й форму: коли бутони розпускаються, утворюються чашкоподібні квіти, потім пелюстки злегка відгинаються вниз й квітка стає розеткоподібною.

Листя Алхімист має насичено-зелене. Але це лише навесні та влітку. Восени воно набуває коричневого кольору з бронзовим відтінком.

— Ця троянда дуже любить сонце. Терпить тільки легку напівтінь. Боїться сильних вітрів і перезволоження. Морози переносить добре. Витримує навіть дуже сильні, але про всяк випадок її варто на зиму прикривати.

До середини осені стебла необхідно зняти з опори. Якщо кущ дуже густий і має більше 10–12 пагонів, старі й слабкі гілки бажано видалити. Якщо гілок менше, не займати.

— Стебла треба пов'язати снопом і видалити листя. Тоді обережно пригнути до землі й прикрити зверху ялиновим гіллям. Можна ще обробити протигрибковим препаратом. Це вбереже троянду від чорної плямистості.

Коли температура повітря знизиться до -5...7°C, Алхімист слід додатково вкрити агроволокном.

Зараз ви читаєте новину «Троянда Алхімист змінює колір і форму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути