Наприкінці лютого Микола Розшибін, 69 років, починає готувати грядки під полуницю. Саджає її у селі Китайгород Кам'янця-Подільського району на Хмельниччині. З 1 сотки збирає тонну ягід.
— Якщо є на грядках сніг, посипаю попелом. Накриваю поліетиленовою плівкою, а вже за два-три тижні земля дозріла й можна висаджувати суниці. Але спершу пересапую.
Ранньою весною, коли починає розмерзатися земля, ножицями обрізає сухі вуса, молоді кущі акуратно виймає з тирси. Підрізає корінці до 10 см, обрізає листя, залишає 2-сантиметрові черешки. Миє в ледь рожевому марганцевому розчині та складає пучками в поліетиленові пакети. Тримає в холодильнику при -2°С щонайменше 35 діб.
— Якщо заклали в першій декаді березня, то на початку третьої декади квітня можна висаджувати в ґрунт. Таку розсаду називають "фріго", — заморожена. Діставати слід невеликими порціями. Підігріваю воду до 22 градусів, занурюю розсаду на 15 хвилин. Готую бовтушку із землі та глини пополам. Додаю вполовину менше свіжого коров'яку. Обробляю корені і висаджую в ґрунт рядками на відстані 12 сантиметрів — шаховим порядком. В кожну яму кладу по два кущі.
На одній грядці виходить 1280 кущів. При загущенні полуниця дає більший урожай. Після посадки грядки накривають целофановою плівкою. На третій день на кущах розпочинають відростати молоді листки.
Коментарі