понеділок, 27 лютого 2012 07:30

Тонну полуниці збирає із сотки Микола Розшибін

Автор: фото з сімейного архіву Миколи Розшибіна
  Французький сорт полуниць Трюфеля Де Парі в теплиці  може плодоносити цілий рік. Ягоди формою подібні до цукерок трюфелів
Французький сорт полуниць Трюфеля Де Парі в теплиці може плодоносити цілий рік. Ягоди формою подібні до цукерок трюфелів

Наприкінці лютого Микола Розшибін, 69 років, починає готувати грядки під полуницю. Саджає її у селі Китайгород Кам'янця-Подільського району на Хмельниччині. З 1 сотки збирає тонну ягід.

— Якщо є на грядках сніг, посипаю попелом. Накриваю поліетиленовою плівкою, а вже за два-три тижні земля дозріла й можна висаджувати суниці. Але спершу пересапую.

Ранньою весною, коли починає розмерзатися земля, ножицями обрізає сухі вуса, молоді кущі акуратно виймає з тирси. Підрізає корінці до 10 см, обрізає листя, залишає 2-сантиметрові черешки. Миє в ледь рожевому марганцевому розчині та складає пучками в поліетиленові пакети. Тримає в холодильнику при -2°С щонайменше 35 діб.

— Якщо заклали в першій декаді березня, то на початку третьої декади квітня можна висаджувати в ґрунт. Таку розсаду називають "фріго", — заморожена. Діставати слід невеликими порціями. Підігріваю воду до 22 градусів, занурюю розсаду на 15 хвилин. Готую бовтушку із землі та глини пополам. Додаю вполовину менше свіжого коров'яку. Обробляю корені і висаджую в ґрунт рядками на відстані 12 сантиметрів — шаховим порядком. В кожну яму кладу по два кущі.

На одній грядці виходить 1280 кущів. При загущенні полуниця дає більший урожай. Після посадки грядки накривають целофановою плівкою. На третій день на кущах розпочинають відростати молоді листки.

Зараз ви читаєте новину «Тонну полуниці збирає із сотки Микола Розшибін ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути