Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2012 07:00

Теплицю охолоджують сіткою

Автор: фото з сайта www.proffionline.com
  Промислові сітки натягують на кілки над садовими деревами. Такі притінюють рослини, добре пропускають повітря та воду
Промислові сітки натягують на кілки над садовими деревами. Такі притінюють рослини, добре пропускають повітря та воду

У Віктора Плахтія, 36 років, із села Бондурі на Вінниччині полуниця дозріває під сіткою. Грядку накриває, коли ягоди починають зріти.

— Під сєточкою ніхто не бачить, що вже ягоди дозріли, не влізуть вночі красти, — розповідає.

Сітка для захисту від птахів зеленого кольору, щільна. Трохи тонша за марлю. Добре пропускає сонце й воду. Поливати полуницю можна, не знімаючи накриття.

— Ширина рулону 2 метри, довжина — 10. Я його розрізав пополам. Маю два шматки по 5 метрів. Закінчиться полуниця, накрию черешні. Сітка м'якенька, гнеться й не ламається. Торік купив, зиму лежала на горищі.

10-метровий рулон коштує 45 грн. Вартість сітки залежить від ширини рулону, щільності й призначення. Від спеки — 4-8 грн за 1 кв. м. Нею притіняють виноград, малину, огірки, перець. Вона не парить рослину, бо пропускає вітер, але робить тінь. Температура під сіткою, як у затінку.

— Є сітка, яка затінює на 35 відсотків, а є й така, що на 65. Залежить, що людина хоче закрити, бо беруть навіть для накривання теплиць. Сітка стримує сонце, теплиця ніби стоїть у затінку. Там не спекотно, можна працювати вдень, й рослини не паряться, — розповідає 52-річний Валерій Косулін, менеджер з матеріалів для рослинництва.

Сітки беруть і для затінення подвір'я, пляжних наметів.

— До неї є ще стовпці, спеціальні кріплення. Їх легко встановити. Під ними не спекотно, всередині розсіяне світло. У Криму сітку натягають над шезлонгами, на яких засмагають.

Наприкінці сезону матеріал змотують. Сітку можна використовувати від трьох до п'яти років. Вона також зберігає ґрунт від висихання. Пропускає воду. Можна обробляти рослини, не піднімаючи накриття.

— Тінить городину, захищає від пташок та пропускає розчини для оприскування сітка від граду. Нею накривають абрикоси, вишні, виноград. У промислових садах. Натягують на стовпцях-каркасах двоскатним дахом поверх ряду дерев. Град не оббиває цвіт й зеленці, скочується в міжряддя. Можна накрити окремо кожне дерево. Восени знімають.

Є сітки, які залишають на зиму. Вони витримують до -60°С. Такі чіпляють на стіну будинку, щоб по ньому плівся плющ, троянди, клематіси. Із сіток формують арки, бордюри для квітника різної форми. Обтягують загорожі та каркаси бесідок. Квіти, що плетуться на сітці, створюють живу огорожу.

Не пускає кротів і підтримує колеса

Перед тим, як засіяти газон на подвір'ї, розстилають щільну сітку з отворами 6х8 мм. Зверху сіють траву. Вона пробивається крізь дірки, але газон не просяде. Сітка тримає його, як каркас, захищає від кротів.

— Підлазять, але не можуть прогризти сітку й викинути наверх кротовину. Швидко тікають з ділянки. Сітку стелять і під готові дренажі із травою, — розповідає Валерій Косулін.

Газон на сітці завжди рівний. З нього не вимивається ґрунт. Навіть у сиру погоду не виникають колії від коліс машини. Вони не пробуксовують.

 

Зараз ви читаєте новину «Теплицю охолоджують сіткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути