
Наприкінці вересня після картоплі в селах збирають квасолю. Рвуть її, коли посохнуть стебла. Зберігають у рядні. Вдень виносять на сонце, ввечері ховають у комору, щоб не відсиріла. Тереблять квасолю згодом, коли просохне і шарудітиме. Тоді стручки легше розкриваються.
— Руками лущити довго, бити патиком теж, бо він вузький. Лопата важка, то я взяла ґаблі та потеребила ними квасолю, — каже Світлана Петрикова, 45 років, із села Баламутівка Хмельницької області. — Спочатку в рядні просушила на сонці, потім походила по ньому. Постукала по тканині вилами зубцями догори. Розгорнула покривало, забрала бадилля. На дні залишилася полущена.
Теребити краще до або після дощів, бо натягне вологи з повітря. Стручки відсиріють і не розкриватимуться від ударів. Тоді доведеться теребити руками.
Якщо рослина в городі поплелася, з неї обривають лише стручки. Складають у мішок, прив'язують під дах на горищі. Коли просохне, луплять по мішку з усіх боків. Тоді розв'язують і вибирають лушпиння. Квасоля залишається на дні. Щоб очистити від бруду, під вітром пересипають з одної посудини в іншу. Квасоля опадає вниз, лушпиння відносить вітром.
— У лущеній квасолі за півроку заводяться жучки. Якщо треба, щоб полежала рік-два, її не тереблять. У стручках квасолю нічого не їсть.
35-річна Людмила Саранчук із села Сосонка, що під Вінницею, кладе чисті боби одним шаром на мішковині на горищі. Витримує місяць до холодів. Тоді переносить квасолю в літню кухню. Каже, можна зберігати у холодильнику.
— У мінусову температуру вона перемерзне. Тоді не буде сходів при посадці. Садила квасолю, яка лежала два роки. Все зійшло. До чотирьох років вона добре проростає.
Зберігає у лляних мішечках. Кип'ятить їх 5 хв. у солоній воді, висушує.
— Через сольоні торбинки жучки не пролазять. Не перший рік так роблю. Дєйствує. Ще кладуть мішечки із сіллю всередину.
Горіхи в шкаралупах заливають окропом
50-річний Віктор Нестеренко із села Бабин на Вінниччині лущить горіхи вночі. Працює сторожем на базі будматеріалів.
— Беру на зміну мішок горіхів. За ніч перебиваю майже три відра. Виходить 10 кілограмів чистих ядер, — каже Віктор Нестеренко. — Горіхи розбиваю молотком на горлі пляшки від шампанського. Воно грубе й скло не розбивається. Отвір широкий, то горіх до половини просідає в пляшку, не скаче від удару молотка. Жінка перебирає ядра від шкаралуп. На базарі їх приймають по 40 гривень за кілограм.
Також перед лущенням сухі горіхи заливають окропом. Зверху накривають рядном. Залишають паритися на кілька хвилин. Шкаралупи відкриваються самі. Ядра потім підсушують на грубі.
Коментарі