— Не можу дочекатися, щоб посіяти шоколадний перець. Купила минулого року на пробу пакетик, — розповідає 40-річна Юлія Шастун із села Вишневе Широковського району Дніпропетровської області. — У перцю Солодкий шоколад плоди спочатку зелені, а потім стають коричневі. М'якоть хрусткіша й солодша, ніж у звичайних сортів. Шкірка тонка, її легко прокушувати.
Кущ виростає заввишки 70–80 см. Плоди довгуваті з заокругленими кінчиками. Товщина стінки 5–6 мм.
— Сорт Шоколадний кубок має іншу форму. Не продовгасті, як перші, а кубоподібні. Коли незрілі — зелені, зрілі — темно-вишневі. Кущ виростає такого ж розміру. Плоди дає за 110–115 днів.
Перець сіє в січні, тому наперед купує насіння. Замочує його в активаторі росту і сіє звичним способом. Особливого догляду не потребує. Аби тільки не переставляти розсаду з місця на місце.
— Щоб у цього перцю виросли великі плоди, зриваю перші квітки. Так рослина отримає більше поживних речовин, особливо кальцію.
Підживлює яєчною шкаралупою. Перетирає в ступі шкаралупу одного яйця, заливає літром води. Перемішує і чекає, доки осяде. Поливає перець. За два тижні підживлює розчином дріжджів. Він захищає від грибка і стимулює ріст плодів. Розминає руками 100 г дріжджів. Засипає півсклянки цукру й додає 3 л води. Коли перебродить — наливає по склянці під кожну рослину.
Висаджує розсаду на город у травні. Тоді не буде заморозків. Вибирає місце поблизу грядок з огірками, капустою чи кабачками. Не висаджує поряд картоплі чи помідорів. Вони виснажують землю. Якщо немає безвітряного місця, то обсаджує навколо кукурудзою.
Коментарі