понеділок, 23 січня 2012 00:30

Соки в гілках починають рух при п'яти градусах тепла

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Через теплу зиму на гілках садових дерев набубнявіли бруньки
Через теплу зиму на гілках садових дерев набубнявіли бруньки

У 75-річного В'ячеслава Бінецького з райцентру Кам'янка на Черкащині чотири кущі плетистих троянд не скинули зелене листя.

— Купив книжку по догляду за квітками й вичитав, що такі рози не люблять, як їх підрізають. Так на зиму і залишаю. Весною видаляю лише примерзлі гілки. А це бачу, листя так круглий рік і залишиться, як на ялинці.

Поряд із трояндами 2-метровий клематис. Він померз, листя коричневе. Двір огороджений суцільним тином.

— Айва теж майже до грудня трималася вся в зелені. Якби однієї ночі 8-градусного морозу не було, то весь садок буяв би, як на Південному березі Криму.

У Кам'янці деякі садівники кілька років поспіль не прикопують теплолюбні сорти винограду.

— За таких зим нема потреби накривати лозу, — каже 38-річний Олександр Косюченко. — Хіба що можна обмотать чимось бруньки, що плодоноситимуть.

Агроном сільгосптовариства "Надія" із села Лісового на Черкащині 53-річний Олексій Задирака пояснює, що в теплу зиму триває процес вегетації, рослини формують кущі й листя.

— Соки в гілках починають рух при 5 градусах тепла. Для рослин, які викинули зелене листя чи навпаки не скинули старе, жодних загроз немає. Прийдуть морози, соки зупиняться. Навесні листя не буде слабшим.

Віктор Плахтій, 36 років, із села Бондурі на Вінниччині п'ять років вирощує 300 яблунь елітних сортів.

— Зірвав бруньку, розтер у руках, а вона вже так набухла, що хоче розпускатися. Якщо викине цвіт слива, абрикос, вишня, то в березні замерзне навіть при 0 градусів. Добре, що вночі зараз мінус 3-5. Це трохи притупляє розпускання.

Олена Почтарьова із столичного клубу органічного землеробства вважає, що бруньки бубнявіють, але дерева перебувають у стані спокою.

— Тому цвіт ще не розпускається, 10-градусний мороз урожаю не загрожує. Бруньки можуть вимерзнути, якщо три дні поспіль буде мінус 25.

Рослини мають пристосовуватися до зміни клімату

— Я ще такого дива не бачила, щоб квітка взимку поводилася, як весною, — говорить 31-річна Яна Суханевич із Хмільника на Вінниччині. — Найшла серед сухого листя під плетеним забором пагінці жовтих нарцисів. Покликала 12-річну доньку. Поміряли — проросли на 5 сантиметрів, а крокус на 2. Мала мені каже: "Мамо, глянь, червона роза набубнявіла". На одній із 10 набухли маленькі червоні бутони.

За кілька днів у Хмільнику випав сніг, температура впала до -7°С.

— Тепла погода збила квіти з пантелику. Замість того, щоб заснути, коріння почало сокорух. Рятувати квіти не треба, весною оживуть. До зміни клімату рослини мають пристосуватися, — пояснює 28-річний Сергій Рекшенюк, керівник Вінницької станції юних натуралістів.

 

Зараз ви читаєте новину «Соки в гілках починають рух при п'яти градусах тепла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути