— Цього року смородина вродила на славу. Ягід на кущі хоч і небагато, проте вони завбільшки із вишні. І на смак солодкі, бо торік були кислі. Це, мабуть, так спека підсолодила, — розповідає Марія Гринюк, 54 роки, із селища Широке Дніпропетровської області.
— Не нарадуюся сортами Ювілейна Копаня і Титанія. З куща останнього сорту виходить зібрати майже 6 кілограмів ягід. Кожна до 3 грамів вагою. Шкірка чорна, щільна, атласна. Сорт стійкий до грибкових захворювань, не вимагає укриття на зиму.
У смородини Ювілейна Копаня ягоди виростають вагою 2–3,5 г. Відриваються від плодоніжок без пошкоджень, тому зручно перевозити на далекі відстані. З одного куща виходить 5–6 кг. Дозріває в середині липня. Сорт має високу стійкість до борошнистої роси та посухи. Добре зберігається урожай Вернісаж. Ягоди не розтріскуються, добре тримають форму.
В таку ж саму пору родить сорт Краса Львова. Має прямий, не розлогий кущ. Тому їх розміщувати можна щільніше.
Саджанці садить на відстані 0,5 м. Ширина міжряддя — 2,5 м. З одного куща виходить 3–4 кг плодів, що не обсипаються. Мають солодкий смак із ледь помітною кислинкою. Сорт стійкий до грибкових захворювань і заморозків.
— Смородина порадує врожаєм, якщо прорідити кущ. При обрізці дивлюся, щоб у його центрі було пусто. Так легко збирати ягоди.
Після обрізування присипає кущі попелом. Це удобрює й заживляє зрізи. Дезінфікує від хвороб.















Коментарі