Ексклюзиви
понеділок, 31 жовтня 2016 07:55

Саджанець ківі не боїться перших морозів

Автор: Тетяна Цуркановська
  Садівник Олександр Шевчук: ”Ківі плодоносить на третій-четвертий рік. Найурожайніший — сорт Хеверд”
Садівник Олександр Шевчук: ”Ківі плодоносить на третій-четвертий рік. Найурожайніший — сорт Хеверд”

— Головне — правильно посадити, тоді лоза ківі не підмерзне. Садять у ямі розміром 40 на 40 сантиметрів, заглибшки метр. Щоб верхівка рослини була на 25–30 сантиметрів вище поверхні землі, — пояснює садівник 39-річний Олександр Шевчук із села Широка Гребля Вінницького району.

Ківі невибагливий до ґрунтів. Органікою підживлюють лише при садінні.

— Беру піввідра 4-річного перегною. Він має розсипатися в руках, як прах. Перемішую із жменькою тирси й землею. Втрамбовую навколо саджанця і поливаю дощовою водою. Якщо нема, то згодиться кринична. Тільки відстояна, — радить чоловік. — Для поливу не можна використовувати щойно набрану воду. Вона містить грибок із глибини колодязя. Він заведеться на лозі й коріння згниє.

Котлован одразу накривають агроволокном або картоном. Поверх — стелять плівку.

— Плівку не зав'язую, а прикладаю цеглинами або чимось важким. Молоденька лоза має дихати, а не паритися. Має бути вентиляція. Також завдяки плівці не намочиться картон і не почне цвісти лоза. Якщо випадуть великі сніги, зверху слід прикласти шифером, — каже Олександр. — Накривати треба і наступного року. За два роки лоза ківі наливається. Кора грубшає, темнішає і стає стійкішою до морозів.

Ківі плодоносить на третій-четвертий рік. Найурожайніший — сорт Хеверд.

— Росте і плететься, як виноград. Урожайність залежить від погоди навесні. Якщо не буде холодних вітрів, приморозків, із куща можна зібрати до 150 кг. Ківі від цвітіння достигають півроку. Збираю у вересні-жовтні. Плоди великі, соковиті, — розповідає. — Зриваю зеленими і кладу в темне місце. Обмотую в картон — і в холодильник. Стиглі довго не зберігаються. Хоча зірваний стиглим ківі — смачніший. Солодший, бо набрав цукристості від сонця. Єдиний недолік нашого клімату — рано настають приморозки. Ківі доводиться збирати в перші морози за температури 1…3 градуси.

Ківі варто садити в напівтіні, у глибині саду. Що далі, то ­краще.

— Це добре для кореневої системи. Корінь саджанця дістає вологу нижче сухої землі. По-друге, саме коріння дуже швидко розплітається. У 3-річного куща виростає за сезон до 4 метрів завдовжки. Тому місце для ківі треба обирати ретельно, бо його не пересаджують.

Зараз ви читаєте новину «Саджанець ківі не боїться перших морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути