Ексклюзиви
пʼятниця, 09 вересня 2011 06:45

Саджанцям обрубують половину коріння

Автор: фото з сайта www.supersadovnik.ru
  Cаджанці краще купувати у великих контейнерах. Такі рослини мають ціле коріння та раніше плодоносять
Cаджанці краще купувати у великих контейнерах. Такі рослини мають ціле коріння та раніше плодоносять

— Позаторік зять накупив десяток саджанців, хоч їх і нема де садити, — говорить вінничанка Лариса Гриневич, 58 років. — Того саду 10 соток, та ще й купа старих дерев. Їздив у справах по всій Україні, купував дерева на трасах. Сам родом із села, має тягу до землі. Брав різні гібридні сорти. Купив раз у вересні абрикоса, схрещеного із персиком. Різнокольорову шовковицю, зимові яблука. В усіх якісь куці корінці. На груші-лимонці взагалі коріння не було. Один центральний штурпак.

Зять садив дерева у вузькі неглибокі ямки ранньої осені та пізньої весни. На гілках саджанців зазвичай зеленіло листя. Прийнялися тільки проста слива та черешня. За рік решта рослин захворіли та всохли.

— Клієнти часто запитують, як найкраще висаджувати плодові та декоративні дерева, кущі й троянди, — розповідає 47 річна Тетяна Захаренко, дизайнер столичного садового центру "Тавія". — Треба розуміти, що рослини живі, тому відчувають біль та стрес. Пересадка будь-якої рослини — це як операція для людини. Її легше переносять під наркозом.

Пояснює, що рослини краще пересаджувати у період спокою. Це варто робити після припинення вегетації, коли зупиняться соки. Дерево готове до посадки, як скине половину листя, троянди — як припинять рости.

— Якщо ж купувати саджанці у вересні, частина із них приживуться, але важко перехворіють. Тому почнуть плодоносити пізніше. Найкращий період — осінь. Варто починати з 10 жовтня і до кінця листопада, а то й грудня. Це за умови, що ґрунт не замерз.

Не приживаються пізньої осені також ослаблені рослини. Зазвичай таке буває, якщо саджанці викопали до того, як вони заснули. Хворіють також ті, що їх зберігають у пакетах чи з оголеним корінням.

— Купуючи на трасі такі саджанці, ніколи не вгадаєте, наскільки вони ще живі. Люди, які професійно займаються рослинами, називають такі деревця "маринованими". Не варто також купувати рослини на виставках, якщо вони висаджені в контейнери. Зазвичай продавці обрубують половину кореня, щоб він помістився у ящик. У хорошого саджанця абрикоса корінь завдовжки 50 сантиметрів, а його обрізають до 25. Згодом дерево відростить його, але дасть плоди пізніше.

Найкраще купувати свіжі рослини у великих контейнерах. У них не пошкоджене коріння.

Тетяна Захаренко радить висаджувати дерева та кущі й ранньої весни. Це треба робити до того, як вони прокинуться та почнуть лопатися бруньки.

— Під час викопування пошкоджується третина тонких корінців, на стільки ж рослина отримає менше живлення. Найкраще, якщо саджанець проснеться у ґрунті на новому місці, а не до того.

Радить підживлювати під час висадки перегноєм. Тоді коріння тягтиметься до поживних речовин та швидше відростатиме.

Зараз ви читаєте новину «Саджанцям обрубують половину коріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути