Ексклюзиви
середа, 07 березня 2012 05:45

Розсаду помідорів "пеленають" у целофан

Автор: фото з сайта www.ogorod.ws
  Паростки помідорів починають розсаджувати, щойно виростуть два листочки. Найкраще пікірувати у півлітрові пластикові стаканчики. Щоби корінь краще прийнявся, наступні п’ять днів розсаду не поливають
Паростки помідорів починають розсаджувати, щойно виростуть два листочки. Найкраще пікірувати у півлітрові пластикові стаканчики. Щоби корінь краще прийнявся, наступні п’ять днів розсаду не поливають

Киянка 57-річна Валентина Григоришин понад 30 років працювала на агрофірмі, де вирощують тепличні та ґрунтові овочі.

— У середині осені збирали останні помідори, очищали і дезінфікували ґрунт. Висівали на великі столи із бортами розсаду для зимового врожаю. Перед Новим роком помідори і баклажани майже цвіли. Перші огірки давали врожай якраз до 8 Березня.

Має хату із городом на Вінниччині. Влітку вирощує овочі. Розсаду тримає у квартирі на підвіконні. Щодня обприскує листя. До фрамуг учепила лампи з ультрафіолетом.

— Якісь роки лінувалася, брала готову розсаду на базарі у травні. Наче й коріння було міцне, і стебла грубі, а приймалися такі помідори через одну. Перевірила, що краще висівати самій. Навіть якщо кидати насіння прямо в город, таке зійде й дожене розсаду. Кущі будуть міцнішими, урожай ряснішим. Бо ті, хто вирощують розсаду на продаж, тримають її у теплиці чи під склом у парнику. Ллють багато добрив або висівають на перегної. Такі рослини, як попадають у холодніший та пісніший ґрунт, адаптуються три тижні.

У березні починає пікірувати розсаду. Дивиться, на яких рослинах виросли перші два листки.

— Чим довше тягнути, тим більше сплетуться корінці паростків, якщо сходи рясні. Наливаю у землю теплої води, щоб чвакало. Підважую стебла  тонким ножем, акуратно виймаю. Всій розсаді, крім перця, варто обрізати третину центрального кореня. Тоді саджу в інший ґрунт. Перед тим олівцем роблю дірку.

Садить на відстані до 5 см. Притискає ґрунт пальцями навколо стебел. Наливає багато відстояної води.

— Потім п'ять днів не поливаю. Так земля підсихатиме, а корінці шукатимуть вологи. Тоді розростуться у боки і розсада швидко прийметься. Найкраще пікірувати в півлітрові стакани. Як викинуть шість-сім листків, перевалити із ґрунтом у 1,5-літрові вазони. Такий спосіб добрий тим, кому не треба перевозити розсаду з міста на дачу. Тримають помідори до початку червня, коли ночі стають теплі. Тоді висаджують у город. Помідори достигнуть на початку липня, дадуть щедрий урожай.

Томати також пікірують у шматки целофану 20х30 см. Поверх кореня насипають 3 ст. л. ґрунту. Плівку загортають, як пелюшку. Зверху пакунка залишають листя. Кульки із розсадою ставлять у коробку чи велику бляшанку. Поливають мало. Що два тижні до кожного стебла досипають по ложці землі. Така розсада росте повільно, виглядає слабкою, але швидко приживається на городі. Її легко перевозити.

Стебла піднімуться за п'ять днів

— Якщо на вікні темно, розсада "стікається", — каже Валентина Григоришин. — Такі пересаджую лежачи. За три дні обриваю нижні листки, чекаю, доки ранки підсохнуть, щоб не потрапила інфекція.

Викопує рівчак на глибину кореня та частини стебла без листя. Викладає розсаду на північ. Присипає ґрунтом. За п'ять днів помідори мають піднятися.

— Нові листки почнуть рости за два тижні. Соки підуть на нарощування кореня. Урожай також затримається.

 

Зараз ви читаєте новину «Розсаду помідорів "пеленають" у целофан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути