Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2020 07:50

Помідори Метелиця родять двічі на рік

Автор: ФОТО надане Русланом Духовим
  Руслан Духов вирощує помідори Мідас. Сорт дає продовгуваті оранжеві плоди вагою 120 грамів
Руслан Духов вирощує помідори Мідас. Сорт дає продовгуваті оранжеві плоди вагою 120 грамів

— Цей рік важкий для городників через погоду. То посуха, то град, то злива. Шкодили врожаю й перепади температури, — розповідає Руслан Духов, 32 роки, із села Мишурин Ріг Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. — Мене врятували сорти помідорів, стійкі до стресових умов.

Вирощував Мідас. Його плоди продовгуваті, оранжеві, вагою 120 г. Головна особливість — виростають щільні й однакового розміру протягом усього плодоношення.

— Через карантин городники не могли купити насіння. Стало ледь не контрабандою. Брали будь-які сорти. Хтозна, як буде наступного року, тому посівний матеріал треба заготовити в листопаді. Вибір великий і ціна не кусається.

Радить купувати стійкі до фітофтори сорти Церква й Брюнетка. Виростають червоні м'ясисті плоди по 400–700 г. Деякі сягають1,5 кг. Кущ дає до 10 кг. Дозрівають за 120 днів. За такий же час достигає і сорт Ерос. Має помаранчеві продовгуваті плоди по 150 г, завдовжки до 15 см.

— Городники мріють про томати, за якими не потрібно доглядати. Не пасинкувати, не поливати й не підв'язувати. Щоб ті не хворіли, були врожайні. Тут справа не у вирощуванні, а в сорті. Мене здивували 700-грамові помідори М'ясистий сніданок. На кущі по 15 помаранчевих плодів. Також порадувала Метелиця, що дає два врожаї за рік. Вперше достигли в липні, потім — у жовтні. Вийшло до 5 кілограмів із куща. Круглі, важать 200 грамів.

Сорт Поранене серце — американська новинка. Стебло виростає до 1 м, серцеподібні плоди важать до 250 г. Зовні рожеві із зеленими смужками. Любителям солодких томатів підійде сорт Семенівна. Плоди м'ясисті й малонасінні, по 300 г.

— Сорт Мрія городника посадив, щоб перевірити — чи назва відповідає дійсності. Задоволений. Плоди темно-червоні, сипкі, солодкі, одночасно поспівають. Не треба по кілька днів збирати, щоб закрити партію томату. У гроні п'ять-шість штук по 160 грамів. Урожай віддають увесь одразу.

При вирощуванні крупних томатів треба видалити нижні листки до достигання плодів. Це захищає від фітофтори, покращує освітлення, що прискорює дозрівання помідорів.

Зараз ви читаєте новину «Помідори Метелиця родять двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути