Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 00:40

Полуницю розмножують вусами першої черги

Автор: shkola-zhyttia.com
  Вуса з розетками другої і третьої черг полуниці викидають. З них не виросте міцний кущ
Вуса з розетками другої і третьої черг полуниці викидають. З них не виросте міцний кущ

— У період плодоношення полуниця закладає потомство, — говорить 35-річна Інна Цапенко із села Хутори на Черкащині. — Це впливає на величину і смак ягід. Перші — великі та смачні, решта можуть залишитися малі. Бо рослина витрачає більше сил на вусики.

Радить видаляти вуса полуниці.

— Частково чи повністю, — продовжує. — Розетки першої черги можна залишати на саджанці. Для розмноження краще обирати найбільш урожайні кущі. Вусики з розетками, на яких мало ягід, краще викидати.

Пік нарощування вусів у полуниці збігається із завершенням її плодоношення.

— Важливо обрізати вусики правильно й не зволікати, — каже Інна Цапенко. — На одному кущі може бути по шість вусиків із розетками. У де­яких сортів розростаються так ­густо, що видаляти їх важко. Якщо сорт плануєте розмножувати, залишайте не більш як два вусики з найкращими розетками першої черги. Це ті, що найближче до куща. Вусик, який продовжується далі, обрізаєте разом із наступною розеткою. Вона на розсаду не годиться. З неї не буде нормального саджанця.

Розмноження полуниці вусами гарантує збереження сорту. Орієнтуватися краще на найбільш урожайні кущі.

— Якщо кущ має небагато ягід, то з нього не варто залишати розетку. Бо за кілька років взагалі перестане родити. Якщо після обрізки вусів немає можливості посадити в ґрунт, можна поставити у воду, на два-три тижні. За цей період полуниця дає хороше коріння. Потім її можна висаджувати у відкритий ґрунт. Або ж присипати землею в стаканах і зволожувати, щоб не пересихали. Найкраще одразу висадити у відкритий ґрунт. Це збільшує відсоток приживлюваності та вкорінення. Перед цим розетку можна помістити на добу у воду зі стимулятором укорінення.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю розмножують вусами першої черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути