
— Полуниця виростає великою, якщо раз у 3–4 роки її омолоджувати. Інакше втрачається сортова особливість, — каже 34-річний киянин Віталій Масленко. 10 років вирощує ягоду. — Рядки полуниці робіть на відстані 50 сантиметрів. Ширина грядки виходить півтора метра. Проміжок між рослинами в рядку — 25 сантиметрів.
На саджанці має бути 3–5 листків, довжина корінця — 6 см. До посадки тримає розсаду в поліетиленовому пакеті. Туди кладе мокру тирсу, торф або компост і замотує мокрою ганчіркою. Так рослина не в'яне і підживлюється. За півгодини до посадки корінці опускає у воду.
— Ягода любить калій. Від нього солодша. Калію багато в курячому посліді. Гній для підживлення має бути одно-дворічним. Бо у свіжому багато яєць глистів, які потім потрапляють на полуницю. Щоб була чистою, міжряддя посипають соломою.
Багато калію й у попелі. Весною ним посипають грядки. Розмочується дощами й просочується в землю. Можна вмішати склянку попелу у відро перегною чи компосту. Цього досить на 1 кв. м. Розсипати і перекопати землю.
— Добре, щоб перед полуницею росли гірчиця, морква, петрушка, селера, жито чи пшениця. Якщо була картопля або помідори, ягоду може вразити фітофтора. Поганою попередницею є капуста. Вона забирає з ґрунту всі поживні речовини. А з люцерни на полуницю може напасти довгоносик, який виїдає цвіт. Ягоди не зав'яжуться.
Змішує в рівних пропорціях свіжий гній і глину. Заливає водою, щоб вийшла суміш, як сметана.
— Цей розчин огортає рослину, тому їй не страшні посухи. Так розсада має кращий контакт із ґрунтом і гарно приживається.
Полуниця любить легкий ґрунт, крізь який вільно проходить повітря. Гарно родить на піску. Для кожного сорту потрібна своя відстань між кущами — від 25 до 60 см. Садить в ямку так, щоб місце, де закладається нове листя, було над землею. Так розсада швидко приживеться. Після посадки поливає світло-рожевим розчином марганцівки або теплою водою. Перед цвітінням біля кожного куща посипає перегноєм. Це підживлює рослину.
— Щоб на городі весь сезон була полуниця, треба садити ранні, середні та пізні сорти. Вони перехресно запилюються. Від цього урожайність збільшується. Більше люблю наші сорти, ніж завезені гібриди. Наші м'якші й гірше перевозяться, але вони солодші. Мої улюблені — суперрання Ольвія й пізня Пандора.
Коментарі