четвер, 30 серпня 2007 18:51

Полуницю можна пересаджувати до заморозків

"Я клубніку пересаджую в липні. До Петра й Павла вона в мене вже висаджена, — розповідає Микола Либідь, 53 роки, з села Проців Бориспільського району Київської області. — Але її вобщє можна до заморозків пересаджувати".

Городник висаджує полуницю кількох видів. Але найбільше любить голландський сорт із крупними плодами "Гігантела". Каже, що ягоди великі й дуже солодкі.

— Ми садимо клубніку для себе. Десь дві сотки маємо. Але коли не осилюємо поїсти всю, то везу на базар Славутич у Києві. Як виставлю я свою "Гігантелу", то люди за дві хвилини розбирають. Хоч і продаю її вдвічі дорожче, ніж усі інші, — вихваляється Микола Іларіонович.

Для перевисадки городник бере перший або другий вус, що пускає найкраща на вигляд полуниця.

— Третій ніколи не беру. Там слабке коріння, й він не прийметься, — каже Либідь. — Відрізаю вуса ножицями й тут же до корінчика прикладаю трохи мокрої земельки. Щоб поки всі пообрізаю, перші корінчики не посохли.

Потім Микола Либідь робить сапою кілька рядків і рясно сипле в них коров"ячий кізяк. Курячий послід не бере, бо, твердить, він "дуже сильний" і спалить рослину.

Відрізаю вуса ножицями

— Потім поллю добряче, щоб кізяк змішався з водою, — продовжує городник, — а тоді десь на відстані тридцять сантиметрів один від одного кладу саджанці. Візьму так великим пальцем корінчик притисну, але не дуже глибоко, і засипаю рядок.

Городник говорить, що полуниця дуже вологолюбна рослина. Поливати її бажано двічі на день — уранці та ввечері.

— Принаймні перший місяць, поки коріння добре закріпиться, — веде далі городник.

Щоби полуниця не замерзла, на зиму вкриває її лісовою хвоєю. Наприкінці травня — на початку липня прополює.

— До врожаю прополюю щонайменше тричі, — розповідає. — У нас сусідка через забор постійно сміється, що коло клубніки так ходимо. Я кажу, що інакше погано вродить. Дачники поруч взагалі доглядать не вміють. Бур"ян на їхніх грядках у мій ріст! А хочуть багато ягід, — обурюється.

На саджанці залишають два листочки

У столичній крамниці на вул. Зарічній, 2а, що на Осокорках, продають саджанці полуниці у горщиках. За один просять від 6 до 18 грн. Продавець-консультант магазину Любов Левченко каже, що їх можна висаджувати в ґрунт у будь-яку пору.
— Хоч і взимку, якщо хочете мерзлу землю довбать, — сміється. — Ви ж садите полуницю разом із землею, і коренева система не порушується.
Але найкращий період для висадки полуниці, за словами Левченко, усе ж таки липень.
— Тоді вона гарно плодоноситиме вже наступного року, — веде далі жінка.
Для висадки можна брати пагони  від ремонтантних сортів — які плодоносять весь сезон із весни до осені. Треба лишати на саджанці один-два листочки.
— Інші обрізають, — пояснює продавець. — Так полуниця краще приживеться. Вона віддаватиме силу тільки корінню, а не листю.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю можна пересаджувати до заморозків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути