вівторок, 12 серпня 2008 14:33

Пластикові пляшки відлякують кротів

Автор: фото: Сергій БРУНЬ
  Петро Романенко з села Старосілля на Черкащині показує саморобний відлякувач кротів. Металевий штир, на якому закріпив пластикову пляшку, чоловік увіткнув глибоко в землю. Окрім кротів, пристрій відлякує й горобців
Петро Романенко з села Старосілля на Черкащині показує саморобний відлякувач кротів. Металевий штир, на якому закріпив пластикову пляшку, чоловік увіткнув глибоко в землю. Окрім кротів, пристрій відлякує й горобців

З ранньої весни й до пізньої осені шкоди на городі й у саду завдають кроти. Там, де вони риють нори, городина починає сохнути. Дерева й кущі з пошкодженим корінням хворіють.

У боротьбі з кротами пропонують отруту, відлякування і пастки. Продавці кажуть, що хімічні засоби віднаджують тварин на певний час, потім вони повертаються. Щоб цього не сталося, отруту треба класти в нору кілька тижнів поспіль. Ефективнішими вважають електричні відлякувачі.

— У нас часто купують капкани-кротоловки, — розповідає Олена, продавець столичного магазину "Садівник" біля метро Лісова. — Вони нагадують циліндр, сплетений із дроту, а всередині капкан із пружиною, як у мишоловки. Кротоловку слід установити в недавно вириту кротячу нору. Як приманку кладуть риб"ячу голову. Тварина йде на приманку й потрапляє в капкан.

Пастки продають по 2 шт. У магазині вони коштують по 17 грн. Щоб полювання було ефективним, варто ставити обидва капкани на ніч, коли тварини активні. На ранок кротоловки перевіряють.

Гранули "Кротобій" і "Кротон" використовують як отруту, їх засипають у нору. Обидва препарати коштують 5 грн. За словами продавця, собакам і котам ця отрута не нашкодить, бо її кількість розрахована на малих тварин.

— Тим, хто побоюється використовувати отруту, ми радимо "Фаустпатрон" — димові петарди, які запалюють і засовують у нору, — розказує Олена. — Під час горіння патрон разом із димом виділяє сіру, яка труїть шкідника.

Останнім часом з"явилися електричні відлякувачі кротів, вони уражають ультразвуком.

— У нору тварини ставлять 30-сантиметрову трубку, всередині три великі круглі батарейки R20, — веде далі Олена. — Через півхвилини прилад починає вібрувати, відлякуючи кротів шумом. Хвилі вібрації йдуть на відстань до 25 метрів. Тварина відчуває дискомфорт і покидає цю ділянку городу.

На ранок кротоловки перевіряють

Електричний відлякувач у "Садівнику" коштує 200 грн. Продавець запевняє, що батарейок вистачає на два місяці. Потім їх слід міняти. Набір із трьох батарейок коштує майже 10 грн.

— Раніше чув про електричні відлякувачі, — зауважує 52-річний Петро Романенко із села Старосілля Городищенського району Черкаської області. — Думав навіть купити такий прилад собі. Але подивився, що він дорогий. Ще й на батарейки щороку доведеться витрачати близько 50 гривень.

Кротоловок Романенко теж не використовує.

— Спіймати крота важко, — нарікає. — За добу він може прорити тунель завдовжки 80 метрів. Пастку поставиш в одному місці, а він викрутить нору в іншому. Якщо заливати її мильним розчином — допомагає на деякий час. Кріт перебіжить на сусідський город, а потім може знову повернутися.

Отрути чоловік не купував, боявся, що, крім шкідників, нею отруяться курчата або кіт Мурчик. Торік побачив у знайомих саморобний відлякувач кротів із пластикових пляшок. Навесні зробив кілька таких і собі.

— Знайшов довгі металеві штирі, на які кріплять пляшки, — розповідає Романенко. — Вкопав їх у декількох кінцях городу, заглибивши на 20 сантиметрів, над землею залишив півтора метра. На кожен штир прикріпив дволітрову пластикову пляшку з отворами у дні, а на горлечка закрутив кришки. Кінець штиря, на який кріпив пляшку, заточив, щоб кришка не ковзала.

У кожній пляшці чоловік зробив по п"ять зрізів, краї загнув.

— Навіть при незначному вітрі пляшки крутяться, як турбіни, і створюють шум. У землю по штиреві йде вібрація й відлякує кротів, — пояснює він.

Цього року на городі кротовин не було.

— Коли пляшки обертаються, навіть горобці тікають, злякавшись шуму, — сміється Романенко.

Зараз ви читаєте новину «Пластикові пляшки відлякують кротів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути