Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2012 06:30

Півонії садять у торф із перегноєм

— У квітні хочу посадити біля хати багаторічні квіти, бо торік мала лише однорічні. Сусідка розводить півонії, поділиться корінням. Їх пересаджують раз на п'ять років, — каже 39-річна Ірина Мостова з міста Бровари на Київщині.

Дизайнер зі столичного садового центру "Тавія-груп" Тетяна Захарченко, 47 років, радить садити півонії у добре скопаний супіщаний ґрунт.

— До землі квіти не примхливі. Але у насиченому мінералами суглинистому ґрунті випустять багато листя і менше цвіту. Посадите у глинисту землю — квіти будуть великі, але кущ ростиме повільно. Треба, щоб земля була мокра, але не надто. Бо півонії не переносять ні сильної сухості, ні надмірної вологи. У заболоченій землі не ростуть.

Кущі півоній ростуть на одному місці багато років, тому варто добре готувати для них ґрунт. Посадкові ями роблять широкі й глибокі — до 70 см. Відстань між рослинами — близько метра.

— Дно добре розрихліть. Трохи більш як половину ями засипте поживною сумішшю з рівних частин перегною, дернової землі, торфу. До неї додають півкілограма кісткового борошна або 250 грамів суперфосфату на кожну рослину.

Навесні ями під півонії готують зарання. Тоді під поживну суміш вигортають ще по відру перегною. Стежать, щоб коріння його не торкалося. Перед посадкою квітів ями заливають водою, аби ґрунт просів. Коли розділені корені закопують, бруньки залишають на 3 см нижче рівня землі.

— Якщо посадити глибоко, піони добре ростимуть, але цвіту не буде. Під верхом бруньки померзнуть. Коли засиплете коріння землею, добре полийте, загорніть яму й ущільніть ґрунт. Але не ногами — це пошкодить коріння.

Місце посадки мульчують торфом, поряд із рослиною ставлять дерев'яний кілок.

— Буває, півонії не зацвітають. Таке трапляється, якщо коріння погризли миші чи кроти. Квітів може не бути у ґрунті з підвищеною кислотністю або браком калію.

Зараз ви читаєте новину «Півонії садять у торф із перегноєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути