понеділок, 08 червня 2020 07:46

Перегній захищає помідори від фітофтори

Автор: ФОТО НАДАНE ВАСИЛЕМ ІВАНЬКОВИМ
  Василь Іваньков з Ічні на Чернігівщині тримає помідори під накриттям до настання стабільної температури вище 15 градусів тепла
Василь Іваньков з Ічні на Чернігівщині тримає помідори під накриттям до настання стабільної температури вище 15 градусів тепла

— Зібрав колекцію з пів сотні сортів помідорів. Маю чорні, білі, рожеві, — розповідає Василь Іваньков, 62 роки, з міста Ічня на ­Чернігівщині. — Городину удобрюю перегноєм, живить усім необхідним.

У червні знімає три-чотири нижні листки помідорів на тиждень. Зрізує по одному через день, щоб не травмувати рослини. Коли на кущі мало листя, він добре провітрюється й не вражається грибками. Плоди швидше зав'язуються і дозрівають. Кущі мульчує скошеною травою. Так грибки з ґрунту під час дощу не потрапляють на стебло.

— Помідори нічим не кроплю, навіть як вражає фітофтора. Як бачу плями на кількох рослинах, розсипаю по ділянці перегній і поливаю водою. Це зміцнює кущ і до нього не вчепиться грибок, — додає Василь Іваньков.

Використовує тільки 4-річний перегній. Його ґрунтові бактерії переробили десятки разів.

— Помідори зрошувати треба так, щоб стебло було сухе, а корінь мокрий. Спочатку кущі підгортаю, а тоді поливаю. Вода стікає по горбку прямо до коренів.

Ллє раз на тиждень по 2 л відстояної води під кожну рослину. Дорослому кущу потрібно 7–8 л.

— Помідори не дають урожаю без добрив. Підживлюю попелом, — розповідає Ганна Поліщук, 57 років, із села Печанівка Романівського району Житомирської області.

Змішує 150 г попелу та 10 л води. ­Настоює пів години і ллє по 1 л розчину під кожен кущ. Або обприскує для захисту від шкідників. Можна підсипати по 1 ч. л. під рослину. Також підживлює кропивою. Заповнює посудину на дві третини подрібненим листям і заливає водою. Настоює тиждень у теплому місці. На 1 л розчину додає 10 л води. Ллє під корінь по 2 л рідини на рослину. За місяць підживлює кропивою не більше двох разів.

— Зять дивиться по листю — чого не вистачає городині. Якщо посвітлішало — ознака нестачі азоту. Підживлює сечовиною. А в сусідки навпаки, стало занадто темне, аж фіолетове — там потрібен фосфор.

При світлому листі розводить 1 ст. л. сечовини на 10 л води. Коли потемніло — 2 ст. л. суперфосфату на 10 л води. Спочатку поливає землю під помідорами звичайною водою, потім розчинами.

Сорт Фіолетовий гарбуз має солодкий присмак

— Насадила торік чорних і фіолетових помідорів. Вони солодші за червоні, — розповідає Ганна Поліщук. — Плоди сорту Чорна груша темні зверху і всередині завдяки речовинам, що є в баклажанах і фіолетовій капусті. Ці помідори важать 80–100 грамів.

Сорт Фіолетовий гарбуз виростає до 250–300 г. Плоди темно-бузкові, мають солодкий присмак. Середньостиглі помідори Фіолетова фея та Джаспер заввишки до 2 м. Їх треба підв'язувати. Плоди фіолетові із зеленими прожилками. Вирізняються фруктовим ароматом. Помідори Синій дракон ростуть кетягами по шість-вісім штук. Смаком нагадують сливу.

— Щоб помідори були фіолетові й не почервоніли, підтримую кислотно-лужний баланс ґрунту. Підживлюю курячим послідом, — каже Ганна Поліщук.

Зараз ви читаєте новину «Перегній захищає помідори від фітофтори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути