Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2018 05:16

Осінні курчата найстійкіші до хвороб

— Коли купив інкубатор, одразу вирішив спробувати. Закладку робив наприкінці вересня, а в жовтні вже мав курчат. Жінка, як побачила пта­шенят, сварилася. Ящик із ними поставили в літній кухні. Там є плита, палили дровами. Додатково ще вмикали лампу, аби мали де грітися, доки ми були на роботі, — розповідає Микола Дядечко із міста Немирів на Вінниччині.

— За місяць ті курчата — пурх і полетіли надвір. Жінка кричала, що поздихають, а я навмисне не доглядав за ними. Думав, ну, виживуть, то добре. А ні — двох десятків яєць не шкода. Ми не робили їм щеплень, не купували спеціального харчування. Даємо курям варену картоплю і кукурудзяну кашу, і курчатам — те саме. Дивлюся, а під Новий рік маємо вже гарні молоді кури. І жодне курча не здохло. Як вилупилися 16 із 20, так всі і є. В лютому вони вже нестися почали.

Тоді ж зробив весняну закладку. Курчата теж гарні виросли.

— Сусіди побачили і собі почали просити. Мої є, коли мені заманеться. А інкубаторних на базарі слід чекати аж у травні. Одні сусіди прийшли та замовили, інші. Потім бачу, що бракує місця в інкубаторі. Вирішив узяти ще один, більший і повністю автоматичний.

Найкраще купувати інкубатори з автоматичним перевертачем яєць. Він ще й контролюватиме температуру й вологість усередині. Перед вибором інкубатора визначтеся, скільки яєць збираєтеся покласти.

— Для домашнього використання купуйте інкубатор не більш як на 70 яєць. Для бізнесу є і на 800 штук. Його можна використовувати до 10 разів на сезон, — каже менеджер магазину інкубаторів Тетяна Дарницька, 28 років. — Чи потрібні додаткові пристрої, вирішувати вам. Наприклад, вентилятор рівномірно розподіляє повітря та забезпечує контроль температури. Виміряти її можна у вентиляційному отворі. Не оснащений вентилятором інкубатор розподіляє тепло шарами. Тому температура може значно відрізнятися у верхньому і нижньому відсіках.

Зараз ви читаєте новину «Осінні курчата найстійкіші до хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути