понеділок, 08 січня 2018 07:56

Орхідея з довгим листям цвіте взимку

Автор: www.gileya.kherson.ua
  Квітки орхідеї — цимбідіум дуже ароматні. Тримаються на стеблі більш як два тижні. Поступово розкриваються нові бутони, тож рослина цвіте до двох місяців
Квітки орхідеї — цимбідіум дуже ароматні. Тримаються на стеблі більш як два тижні. Поступово розкриваються нові бутони, тож рослина цвіте до двох місяців

— Подарували діти на ювілей дивну орхідею — цимбідіум. Квіти в неї дрібніші, ніж у звичайної. Але їх більше. До того ж має цікаве листя — довге і тонке, як в осоки. Я такі ніколи не вирощувала, тому біля горщика поклала інструкцію, — каже Клавдія Прокопчук, 53 роки, із Бердичева Житомирської області.

Квітки цимбідіумів дуже ароматні. Тримаються на стеблі більш як два тижні. Поступово відкриваються інші бутони, тож загалом рослина цвіте до двох місяців. Квіти бувають жовтого, зеленого, кремового, червоного та рожевого кольорів.

— Є п'ять видів цих квітів. Квітнуть у різний час. У мене "холодна орхідея" — цвіте в грудні та січні. Є ще "новорічна" — так її китайці назвали, бо розпускається в лютому, на їхній Новий рік. "Нефритова орхідея" цвіте рано восени, "Меч весни" — навесні, а "Дика" — влітку.

На відміну від орхідеї фаленопсиса, цимбідіум не любить прямого сонця і спеки. Для нього найкраще прохолодне повітря.

— Після того як розібралася з доглядом цих рослин, купила собі ще й цимбідіум Трейсі. Вона викидає квітконос більше метра завдовжки з 20 квітками жовтого відтінку з червоними прожилками. Від них такий запах, що влітку позліталися б усі бджоли. Цвіте з вересня по січень.

Перші роки не експериментувала з ґрунтом. Купувала у квітковому магазині. Потім вирішила зробити сама.

Для ґрунтової суміші змішує три частини соснової кори, дві частини моху сфагнум і додає по одній частині решти складових: перегною, торфу й піску. Досипає деревне вугілля та порізане коріння папороті.

Садить рослину у високий вузький горщик, схожий на вазу. На дно кидає керамзит або гальку. Зверху посипає приготованим ґрунтом, кладе розділені бульби й присипає рештою землі до верху горщика.

— До поливання цимбідіума треба пристосуватися. Якщо дуже засушити, почнуть морщитися бульби, якщо перелити — загниють корінці. Найкраще поливати раз у тиждень відстояною водою.

Рослина дуже чутлива до вологості, особливо в опалювальний сезон. Батареї висушують повітря, від того сохнуть кінці листя, обсипаються квітки. Щоб не збризкувати по кілька разів на день водою, горщик поставила на піддон із дрібними камінцями і водою.

Пересаджую орхідею раз на три роки.

Перед тим поливає вазон рясно, так коріння відстане від горщика. Акуратно витягає й гострим ножем відсікає нижню половину земляної грудки до здорових коренів. Потім обережно розділяє на частини, які садить в окремі контейнери.

— При поділі головне, щоб біля двох-трьох зелених бульб залишалася одна коричнева стара. У них орхідея накопичує корисні речовини й воду.

Молоде коріння обрізує до 10 см. Залишає розділені частини на повітрі, щоб місця зрізу зажили.

— На кожній зеленій бульбі має нарости близько двох нових.

Як тільки рослина починає активно розвиватися, підживлює її кожні два тижні, переважно азотними добривами. Не менш корисним є добриво з біогумусом, що виробляє каліфорнійський хробак.

Зараз ви читаєте новину «Орхідея з довгим листям цвіте взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути