Ексклюзиви
понеділок, 09 березня 2020 05:06

Обрізання плодових дерев подвоює урожай

— Цього року зима куца, тому дерева прокинуться ­раніше. З початку березня беруся за обрізку саду. У пагонах ще не почався сокорух, тому зараз вони матимуть менше стресу. Без обрізки дерево витрачатиме сили на зайві гілки, — розповідає Ігор Гнатюк, 56 років, із райцентру Новомиргород Кіровоградської області.

Обрізує фруктові дерева до середини березня. Для цього підходить температура від 7°C тепла. Тоді зрізи виходять точними, бо не кришиться деревина. Видаляє сухі й поламані гілки. На старих деревах укорочує верхні крони, лишає пагони вище 3 м.

— Найкраще укорочення гілок переносять груша й яблуня, — говорить. — Їх можна обрізати щороку, а кісточкові — через рік. Частіша обрізка провокує в них ріст вовчкових пагонів. Ці гілки майже не плодоносять і витягують із рослини поживні речовини. Правильне обрізання плодових дерев под­воює урожай.

Гілки зрізує так, щоб на кінчиках залишилася брунька. З неї виросте новий пагін. Зрізи змащує розчином мідного купоросу. На 1 л води розводить 1 ч. л. засобу. Коли висохне, наносить вар. Після обрізання зачищає кору. Ножем знімає її там, де тріснула. Без цього дерево буде беззахисним перед шкідниками та хворітиме.

Не залишає пеньків у саду, бо зріз загниватиме. Там оселяться грибки і порушиться відтік живильних речовин.

— Наступною стадією весняного догляду є обкопування дерев. Роблю це не лопатою, а вилами. Вони не пошкоджують коріння. Під кожен стовбур виливаю 10 відер води. Під кущ — удвічі менше. Рясний полив потрібен через відсутність талої води. Скільки би добрив не внесли навесні, в сухій землі вони не спрацюють.

Стимулює ріст коріння калійними та фосфатними добривами. Їх можна замінити попелом із гілок листяних дерев. Він містить калій, фосфор, вапно, бор. На відро води сипле марганцівки на кінчику ножа. У розчин додає склянку попелу з печі. З калієм рослини краще переносять посуху та раптові похолодання.

Також можна підживити дерева розчином пташиного посліду. Пів відра заливає 10 відрами води. Залишає бродити на тиждень. Розводить 1 л розчину у 5 л води і вносить під кожне дерево. Також можна сипнути три жмені аміачної селітри. З цими добривами клітинний сік стає в'язкішим і містить менше води. Рослини мають більший запас поживних речовин і впевненіше стартують навесні.

— Стовбури треба білити до зими, але хто не встиг, то можна й зараз, — каже господар.

Білить розчином із 10 л води, 2,5 кг вапна та 1,5 кг коров'ячого гною. Така суміш краще липне до деревини. Замість цього можна купити у господарчому магазині готове вапно із клеєм. Стовбур білить на висоту не більше півтора метра.

Зараз ви читаєте новину «Обрізання плодових дерев подвоює урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути