
— Щороку з'являються нові сорти картоплі, — каже киянка 57-річна Марина Карпенко. Продає насіння овочу по 25 грн за пакетик.
— Це — суперелітні. Першої репродукції. Стійкі до хвороб. Надзвичайно урожайні. Не вироджуються п'ять-шість років. Учені кажуть, що причина виродження сортів — вірусні хвороби. Тому на розведення не беріть сорти з рук. Краще купіть у насіннєвих і селекційних господарствах.
Новий сорт картоплі виводять понад чотири роки. Запилюють, спостерігають, кілька сортів зводять в один. Тоді кожен має переваги. Один виходить смачний. Другий — врожайний. Третій — стійкий до посухи.
— Хочете розвести новий сорт — слід повозитися, — каже Марина Карпенко. — Та воно того варте. П'ять-шість років не матимете клопоту з хворобами, а врожаї будуть рекордні. Перший рік насіннєву картоплю висаджують, як розсаду. На другий перед посадкою бульби прогрійте і проростіть. Садіть не раніше другої декади квітня. Не туліть кущі надто густо. Не забувайте підживлювати. Від грибків та фітофтори обробіть перед садінням.
У посушливих південних районах радить вирощувати ранні й стійкі до посухи сорти.
— Найновіший серед ранніх — Аусонія. Така картопля — смачна, розварюється, не темніє. Тріумф — стійка до нематоди, хробаків. Середньоранні сорти Ілона й Колобок — смачні й урожайні. Правда, вони — іноземної селекції. Бо українські цьогоріч без новинок. Мабуть, не підтримують матеріально наших дослідників-науковців. Добре беруть білоруські.
Є гарні сорти української селекції, минулорічні.
— Сорт Скарб я вирощую три роки, — каже 52-річний Олексій Кирилюк, овочівник із Чернівців. — Добре розварюється. Важко знайти інший, щоб так гарно зберігався. Не боїться весняної посухи. Дає 500 кілограмів із сотки. Смачний сорт Довіра — подібний до Слов'янки, але не пізній — середній. Зверху злегка рожевий, усередині — кремовий. Пюре з нього ніжне, як сметана.
4000 сортів картоплі є у світі. Їх розрізняють за призначенням, терміном дозрівання, врожайністю, стійкістю до захворювань і шкідників.
Коментарі