четвер, 03 лютого 2022 06:50

Натуральна мочалка виростає за пів року

Автор: ФОТО НАДАВ ВОЛОДИМИР ЖДАНОВ
  Володимир Жданов із села Каїри Каховського району Херсонської області вирощує плоди люфи завдовжки до 62 сантиметрів. Його ділянку занесли до Книги рекордів України
Володимир Жданов із села Каїри Каховського району Херсонської області вирощує плоди люфи завдовжки до 62 сантиметрів. Його ділянку занесли до Книги рекордів України

— Взяв у знайомих насіння люфи на розвід і забув на три роки. Але це не завадило йому гарно зійти, — каже Володимир Жданов, 35 років, із села Каїри Каховського району Херсонської області. — Люфа вимагає ручної праці, тепла й вологи.

Посіяв 50 насінин, які нагадують гарбузові. За шість років поступово збільшив площу до 3 соток. Тепер це найбільша ділянка люфи. За це її занесли до Книги рекордів України.

— Рослина жирує, якщо її сполоти. Дуже любить, щоб було чисто. Дехто каже, та що тут робити. Посадив — і вона виросла. Насправді тут багато роботи від початку і до кінця.

Люфа невибаглива. Сіє насіння у травні на городі. В інших регіонах краще наприкінці зими на розсаду, бо довго проростає. Насіння треба викласти на марлю і тримати у теплій воді два тижні. Збризкує водою, щоб постійно була волога.

— Сіяти, коли з'явиться рос­ток. Кидати по кілька зернин в одноразові стакани від пива. Зайві рослини потім треба вирвати. Лишити найсильнішу.

Люфу сіє на глибину 5 см. Вона любить вологу, тому ростки часто обприскують. За кілька днів до пересаджування на город ставить рослини ночувати на веранді. Садить на відстані 1 м.

— На Херсонщині тепла вистачає. Виростили найбільший плід — 62 сантиметри. В холодніших місцевостях може бути менше. Всі премудрості вирощування відпрацював на власних ґулях. В Україні люфа поки що екзотична і немає з ким порадитися.

Це ліана, тому потрібна опора з натягнутими мотузками для підтримки. Або можна посіяти біля паркану. Її плоди нагадують кабачки. Їх на кущі утворюється до 10. Дозрівають за пів року — у вересні. Стають коричневі й всередині насіння шарудить.

— Такими стають після повного дозрівання. Тоді вже неїстівні, бо тверді з волокнистою м'якоттю. Недозрілі можна фарширувати м'ясом, як кабачки. Або худобі порізати замість гарбузів.

Плоди чистить від шкірки, промиває, ділить на кілька частин і висушує. Ці натуральні мочалки годяться для миття тіла або посуду без додавання мила.

— Враховуйте, що на обробку плоду йде 10 хвилин. В інтернеті радять його поливати окропом, щоб шкіра стала м'яка і легше відходила. Це ­зручно, якщо їх кілька. В нас великі партії. Треба багато електроенергії, щоб на всі набрати воду. Доводиться робити все руками. Намочити — не найкращий спосіб. Потім ще раз сушити, щоб не завівся грибок.

Зараз ви читаєте новину «Натуральна мочалка виростає за пів року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути