Ексклюзиви
четвер, 10 квітня 2008 18:03

На насіння відбирають велику картоплю

"Торік була посуха, картопля вродила погана — дрібна і поїджена, — скаржиться киянка Софія Панчук, 77 років. — Цього року довелося купувати в людей посадкову. А раніше обходилася своєю".

Жінка має невеликий будинок і ділянку під Києвом. Садить білу й червону картоплю. Каже, з часом сорти вироджуються. П"ять років тому червона бульба була велика, а торік — дрібна й покручена.

— Люди залишають на посадку дрібну картоплю, а велику їдять. Це неправильно. З дрібної бульби доброго врожаю не буде, — каже завідувач відділу селекції Інституту картоплярства Андрій Осипчук, 71 рік.

Як довго родитиме один сорт картоплі, залежить від клімату і ґрунту. На Поліссі умови найкращі. Там один сорт дає добрий урожай 6 років поспіль. У лісостеповій зоні посадкову картоплю треба змінювати кожні 4–5 років. А в степовій — що два роки.

— Один сорт можна використовувати й довше, — зауважує Андрій Антонович. — Треба відвести невелику ділянку під посадкову картоплю. Залишити на тій грядці тільки здорові, міцні кущі. Хворі на вигляд — зразу вирвати. Так сорт родитиме на 2–3 роки довше.

Сорти картоплі бувають ранні — дозрівають за 80–100 днів, середньоранні — 100–115, середньостиглі — 116–125, середньопізні — 126–140 і пізні — понад 140 днів. Пізніх сортів в Україні майже не вирощують.

На Поліссі один сорт дає добрий урожай шість років поспіль

— Є картопля, що добре родитиме в будь-якій області, — продовжує Осипчук. — Найкраще себе зарекомендував середньоранній сорт Слов"янка. Два роки тому під час досліджень у Макарівському районі на Київщині він дав урожай тисячу центнерів із гектара. Тобто з однієї сотки зібрали тонну картоплі.

Із нових Андрій Антонович хвалить середньоранню Леваду та ранню Скарбницю. Більшість сучасних сортів стійкі до фітофторозу, раку картоплі та картопляної нематоди, додає Андрій Осипчук.

— Нематода — це маленький жучок, схожий на ниточку. Він заражає рослину і ґрунт, відкладає личинки на глибину до восьми метрів. На хворій ділянці не ростиме ні картопля, ні інші овочі. Сорти Дніпрянка, Загадка, Забава, Повінь, Тетерів, Фантазія стійкі до нематоди. Вони ще й очищують ґрунт від шкідника,— пояснює вчений-селекціонер.

Нематоді протистоять і деякі імпортні сорти картоплі: голландські Імпала та Пікассо. Їх продають в Україні. Але до закордонних бульб вчені ставляться з певною пересторогою. Ці сорти виводили на землях Нідерландів та Німеччині. У нашому кліматі вони не завжди приживаються.


Де яку картоплю варто посадити


 Сорт картоплі Вид  Кліматична зона 
 Дніпряна  ранньостиглий  для всіх зон
 Загадка  ранньостиглий  для всіх зон
 Повінь  ранньостиглий  для всіх зон
 Подолянка  ранньостиглий  для всіх зон
 Серпанок  ранньостиглий  Полісся, Лісостеп
 Скарбниця  ранньостиглий  Полісся, Лісостеп
 Фантазія  середньоранній  для всіх зон
 Левада  середньоранній  Полісся, Лісостеп
 Оберіг  середньоранній  Полісся, Лісостеп
 Явір  середньостиглий  для всіх зон
 Лілея  середньостиглий  Полісся, Лісостеп
 Звіздаль  середньостиглий  Полісся, Лісостеп
 Дорогинь  середньопізній  Полісся, Лісостеп
 Тетерів  середньопізній  Полісся, Лісостеп



До яких агрокліматичних зон належать області України

Полісся: Волинська, північ Житомирської, північ Івано-Франківської, північ Київської, північ Львівської, Рівненська, північ Сумської, північ Тернопільської, північ Хмельницької, Чернігівська, північ Чернівецької
Лісостеп: Вінницька, південь Житомирської, Закарпатська, південь Івано-Франківської, північ Кіровоградської, південь Київської, південь Львівської, Полтавська, південь Сумської, південь Тернопільської, північ Харківської, південь Хмельницької, Черкаська, південь Чернівецької
Степ: Автономна республіка Крим, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, південь Кіровоградської, Луганська, Миколаївська, Одеська, південь Харківської, Херсонська.

Зараз ви читаєте новину «На насіння відбирають велику картоплю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути