Валентина Плаксійчук, 47 років, із райцентру Тетіїв на Київщині сіє розсаду мексиканських огірків у лютому. Насіння сходить через місяць.
— По-їхньому вони називаються чайот. Огірки ростуть великі, жовті з горбинками. Схожі за смаком на кабачки. Але солодші й ніжніші. Їмо їх тушеними з овочами, смажимо з м'ясом, грибами. Можна в салат кришити листя, молоді пагони, — розповідає.
Мексиканський огірок схожий на ліану. Має розсічене листя, жовтогарячі квіти. Через те ним заплітають веранди. Насіння огірка має тверду шкаралупу, як у волоського горіха. Перед посівом у ґрунт його замочують на добу.
— Насіння напилося, посіяла і не надто поливаю. Цей огірок боїться застою води в ґрунті. На дно ящика кладу дренаж, щоб витягував зайву вологу. Рослина любить піщаний ґрунт із перегноєм. Росте повільно.
Ящик Валентина затягує поліетиленом. Знімає, коли проклюнуться ростки. Тримає на підвіконні до травня.
— Мексиканський огірок боїться холоду й любить світло. На північному вікні зав'язь може обсипатися, а плоди будуть дрібними. Висаджую у відкритий ґрунт, коли вже тепло, а в огірка є два великі листки.
У рослини невелике коріння. Паростку вистачає 5-літрової посудини. Під час активного росту огірок обприскують водою щодня. Температура в кімнаті має бути не менш як +20°С.














Коментарі