вівторок, 02 грудня 2008 16:03

Малину закінчують садити до замерзання ґрунту

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Мар’яна Скаканді із села Андріївка на Закарпатті зрізає слабкі молоді пагони малинового куща. Свіжі ягоди жінка має до перших заморозків
Мар’яна Скаканді із села Андріївка на Закарпатті зрізає слабкі молоді пагони малинового куща. Свіжі ягоди жінка має до перших заморозків

Малину садять восени, коли біля куща не з"являються паростки. Завершують — за тиждень до замерзання ґрунту.

42-річна Мар"яна Скаканді з села Андріївка Ужгородського району Закарпаття пересаджує молоді пагони наприкінці жовтня або на початку листопада.

— Можна садити малину й ранньою весною, доки не розпустилися бруньки, — розповідає жінка. — Але краще таки восени. У висаджених рослин стебла треба видаляти над самою поверхнею ґрунту. Якщо обрізати на висоті 10–20 сантиметрів, біля куща з"являтиметься менше пагонів.

Малину розмножують кореневими пагонами. Для цього жінка щоосені викопує найсильніші паростки, які виросли поряд із кущем.

— Викопувати треба обережно, щоби збереглося якомога більше довгих кореневих відростків. Із викопаного стебла потрібно видалити старе листя, і тільки тоді садити. Якщо ґрунт сухий, слід поливати.

Малину Скаканді висаджує на городі рядками. Відстань між рослинами має бути не менш як півметра, між рядками — 2,5–3 м.

— Кущ укріплюється в землі протягом кількох років. Це період вегетації. Тому ґрунт навколо рослини має бути доглянутим та розпушеним. Бур"яни треба постійно виполювати. Якщо з"являються молоді пагони, лишити тільки сильні. Слабкі — видаляти, бо користі від них мало.

Малина любить воду, їй до вподоби світло

Щороку навесні жінка обрізає верхівки пагонів, що підмерзли, до живої бруньки.

— Їх треба зрізати. Інакше під масою спілих ягід гілки зігнуться і поламаються.

Улітку в засуху жінка щовечора поливає кущі:

— Малина любить воду, а ще їй до вподоби світло. Тому в садку кущі саджаю в добре освітленому місці.

Періодично малину радить мульчувати. Для мульчі використовує торф, гній, що перепрів, опале листя з лісу. Усе змішує з верхнім шаром ґрунту біля куща.

Малина плодоносить до перших заморозків.

— Але ягоди доспівають удвічі повільніше, ніж під літнім сонцем. Та все одно пізно в жовтні ще зібрала повну мисочку малини. На гілках лишилося ще зо двадцять зелених ягід, доспіти не встигли.

Узимку Скаканді накриває кущ малини сухим листям або соломою, зверху — поліетиленом. Це вберігає рослину при низьких температурах повітря.

Жінка пояснює, що кущ може плодоносити 8–10 років:

— Малина — на другому місці за поживністю після суниці. В ягодах багато кальцію, магнію, ефірних олій. Тому це — найкращий лікар при простудних захворюваннях. Щороку готую поживний сироп, який добре понижує температуру при недугах.

Зараз ви читаєте новину «Малину закінчують садити до замерзання ґрунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути