
— За лохиною не складно доглядати. Ягода росте без проблем, як бур'ян. Для цього треба забезпечити їй певні умови, — каже 44-річний Ігор Поляк зі Старого Села Сарненського району Рівненської області.
Найкраще лохину садити на сонячному місці без протягів, із кислим ґрунтом. По ділянці розкидає привезену з лісу землю з перегнилою хвоєю. Це додаткового її підкислить. У такій саджанці приживаються найкраще.
— Лохина сама не може засвоювати поживні речовини із землі. У цьому допомагають гриби, що поселяються на її коренях. А ті живуть лише в кислому середовищі.
Після поливу ґрунт насичується солями, які знижують кислотність. Для її відновлення у воду додає азотну кислоту. Замінником стане лимонна чи оцет. Потрібно 100 г на 10 л води.
— Садити лохину можна навесні й восени. Дорослі саджанці слабо приживаються. Краще купити дворічні, дадуть урожай на третій рік, — каже Поляк.
Копає рівчак завглибшки 30 см і садить рослину із землею з контейнера. Присипає ґрунтом і поливає дощовою водою. Рослина не боїться заморозків, стійка до хвороб.
— Ягода любить вологу, але не надмірну. Вода повинна сходити вниз, а не стояти калюжами біля рослини. Шкідливо також, якщо ділянка пересихає. Від цього я її мульчую. Дотримуюся цих умов і маю з десятирічного куща 15 кілограмів ягід.
Вирощує ранні сорти Блюкроп, Река, Дюк. Пізні — Дарел та Еліот. Їх розмножує живцями. У травні бере здерев'янілі, а в липні — зелені. Вони повинні бути завдовжки 14 см з трьома листками. Нижній зріз робить косим, а верхній — прямим. Садить. Такі живці починають плодоносити на четвертий рік, тоді як сіянці — на сьомий.
— Мінеральних добрив не беру, бо то все хімія. Краще підживлення — шматки лісової кори чи соснові голки. Те, що в лісі утворює під деревами підстилку. Ці рештки швидко перегнивають, удобрюють кущі. Підсипаю їх навесні та восени.
Схожу технологію вирощування має 53-річний Віктор Дитинко із села Оболоння Калуського району Івано-Франківської області. Спочатку заклав плантацію лохини, а потім сприяв утворенню першого лохинового кооперативу в Україні. Там створили лабораторію, де у пробірках вирощують саджанці.
— Добре, що зробив ставку на лохину. У неї довгий сезон плодоношення. Особливо якщо вибрати кілька сортів з різними термінами дозрівання. Це від липня до жовтня, — каже Віктор Дитинко. — Її ягоди за вмістом мікроелементів дорівнюють лісовій чорниці. Лохина твердіша, тому легше перевозиться. Може зберігатися в холодильнику майже місяць.
Коментарі