У вінничанина 45-річного Віктора Гоменюка достигає білий виноград сортів Плевен та Руслен. Листя обриває над гронами, щоб на них потрапляли промені сонця. Каже, ягоди від цього стають цукристішими.
— У мене шість сортів винограду, но найсолодший Вікторія. Плоди розоваті, ромбоподібної форми, — розказує він.
27-річна Тетяни Дорош із села Сосонка, що під Вінницею, теж у липні обрізає листя над гронами. Тоді ягоди починають достигати.
— Небагато треба зрізувати, тільки щоб сонце попадало на гроно. Від цього ягоди бистріше достигають і натягуються цукром. Хоча кажуть, що можуть попектися. Та я за три роки такого ще не помічала.
Після тривалих дощів на ягодах та листі з'являється білувато-сіра борошниста роса.
— Якщо її не обробити, то наступного року з тієї гілки врожаю не буде.
Садівник обробляє культуру біологічним препаратом "Байкал". Запевняє, що він знищує усіх збудників грибкових захворювань винограду.
— "Байкал" при малих концентратах використовують як добриво, — радить Віктор Олексійович. — Ним можна підживлювати корінь і поверхню рослини — листя та плоди. На відро води достатньо півтори столові ложки. Щоб знищити несправжню борошнисту росу — мільдью, дозу варто збільшити вдесятеро, 200 грамів на відро. Усі бактерії та грибки пропадуть.
Після обприскування ягоди можна їсти через 20 днів.
Коментарі