пʼятниця, 29 липня 2011 05:30

Листя винограду обривають над гронами

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Віктор Гоменюк на дачі у Вінниці показує виноград у борошнистій росі. Радить обробляти культуру препаратом ”Байкал”. Плоди можна їсти за 20 днів після обприскування
Віктор Гоменюк на дачі у Вінниці показує виноград у борошнистій росі. Радить обробляти культуру препаратом ”Байкал”. Плоди можна їсти за 20 днів після обприскування

У вінничанина 45-річного Віктора Гоменюка достигає білий виноград сортів Плевен та Руслен. Листя обриває над гронами, щоб на них потрапляли промені сонця. Каже, ягоди від цього стають цукристішими.

— У мене шість сортів винограду, но найсолодший Вікторія. Плоди розоваті,  ромбоподібної форми, — розказує він.

27-річна Тетяни Дорош із села Сосонка, що під Вінницею, теж у липні обрізає листя над гронами. Тоді ягоди починають достигати.

— Небагато треба зрізувати, тільки щоб сонце попадало на гроно. Від цього ягоди бистріше достигають і натягуються цукром. Хоча кажуть, що можуть попектися. Та я за три роки такого ще не помічала.

Після тривалих дощів на ягодах та листі з'являється білувато-сіра борошниста роса.

— Якщо її не обробити, то наступного року з тієї гілки врожаю не буде.

Садівник обробляє культуру біологічним препаратом "Байкал". Запевняє, що він знищує усіх збудників грибкових захворювань винограду.

— "Байкал" при малих концентратах використовують як добриво, — радить Віктор Олексійович. — Ним можна підживлювати корінь і поверхню рослини — листя та плоди. На відро води достатньо півтори столові ложки. Щоб знищити несправжню борошнисту росу — мільдью, дозу варто збільшити вдесятеро, 200 грамів на відро. Усі бактерії та грибки пропадуть.

Після обприскування ягоди можна їсти через 20 днів.

Зараз ви читаєте новину «Листя винограду обривають над гронами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути