понеділок, 10 червня 2019 00:21

Ліщина Сирена має червоне листя

Автор: www.m-sad.com.ua
  Ліщина Сирена має горіхи середньої величини, з тонкою шкаралупою
Ліщина Сирена має горіхи середньої величини, з тонкою шкаралупою

— Замовила саджанець довгої ліщини на пошті. В наших краях такої немає. Прийшов у контейнері, тому не пошкодився при пересилці, — розповідає Олена Вівсік, 50 років, із міста Чортків Тернопільської області. — Не боїться ні хвороб, ні мошок. Ростиме хоч де, аби сонце й волога.

Садить кущі на відстані 3–4 м. Викопує яму, вдвічі більшу за корінь. Кладе на дно піввідра перегною, 200 г суперфосфату і 50 г калійної солі. Ставить саджанець і присипає землею.

— Після посадки два перші роки горіх не росте. У цей час розганяється корінь. А після повного вкорінення понесеться вгору, як ракета. За рік витягується від 1,5 до 2 метрів. Тому далі проріджую кущі.

Вирізує зайві пагони, щоб ліщина мала просвіти. Залишає 8–10, що ростуть якнайдалі один від одного. Вони плодоносні.

— Для кращого запилення всередину куща прищеплюю пагін дикої ліщини. Ще простіше поміж садової осадити кущ дикої. У моєму саду кілька різних сортів, тому добре запилюються.

Має сорти Косфорд і Барселонський, які дозрівають на початку вересня. Мають великі видовжені горіхи. Є не тільки самозапильними, а й хорошими запилювачами для інших сортів.

— Ліщина Сирена виділяється з-поміж інших червоним листям. Горіхи середньої величини, зате з тонкою шкаралупою. Щороку дають хороший стабільний врожай.

Сорт Ранній Довгий — сильнорослий, його треба часто підрізувати. Інакше виростають багато коротких пагінців. Плоди крупні та трохи сплющені. Дозрівають в першій половині вересня.

— Каталонський теж швидко розростається, але плоди не мають чіткої форми. Ростуть вони на кінцях пагонів. Дозрівають горіхи в другій половині вересня.

Зараз ви читаєте новину «Ліщина Сирена має червоне листя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути