Ексклюзиви
понеділок, 08 липня 2019 07:50

Липневу картоплю збирають у жовтні

Автор: www.Agronomu.com
  Сорт картоплі Ред Скарлет дає із сотки 190 кілограмів врожаю. Бульби червоні, овальні. Найкращі для запікання у духовці
Сорт картоплі Ред Скарлет дає із сотки 190 кілограмів врожаю. Бульби червоні, овальні. Найкращі для запікання у духовці

— Люди ще тільки копають молоду картоплю, а я вже саджу нову. Свіженьку бараболю матиму в жовтні, — розповідає Дмитро Хомік, 47 років, із села Звенигород Бучацького району Львівської області. — Під осінь стає холодніше, і молода картопля не печеться в землі, як зараз. Вологи тоді чимало, тому закладається краща насіннєва картопля.

Вирощує бульбу ранніх сортів. Має червоні овальні Оленку і Ред Скарлет, що дозрівають за 60 днів. Свій колір зберігають навіть після варки, найкраще підходять для запікання. Середня маса картоплин 80 г, на кущі їх приблизно 15 штук. Ред Скарлет дає із сотки 190 кг картоплі. Плоди сорту Імпала не в'януть і довго зберігаються. Сорт Мадлен на кущі дає не менш як 15 картоплин середнього розміру. Вона жовта, овальна і з дрібними вічками. Тому легко чистити, гарно розварюється.

— Улюблена картопля Аріель. Її завжди саджу скраю, бо поспіває за 50 днів. Бараболя біла, кругловата. Шкурочка тонка, а м'якоть сипка. Тому куди не вкинь, суп чи в пюре, добре смакує. Такі ж терміни дозрівання і в картоплі Уладар. Цінується за невибагливість до ґрунту, бо добре росте майже на всіх типах. Бульби кругло-овальної форми зі світло-жовтою м'якоттю. Погано розварюються, зате довго зберігаються. Тому треба окремо класти і брати тільки на супи. А на пюре скільки не вари триматиметься купи і не вийде сипкою.

Перед посадкою картоплі, у липні розкидає гній, мотофрезою перебиває ґрунт. Рядки робить на відстані 80 см, щоб було зручно кілька разів підгортати. Вкидає в них картоплю і ногами притоптує. Нагортає землю на рядки, коли на поверхні з'являться три-чотири листочки.

— Роблю так чотири рази. Від постійного розпушення у землю надходить кисень. Кущ ширше розростається, і формується багато зав'язі. Буде більше картоплі, і вона не просить води, бо постійно захована в землі.

У кінці жовтня збираю урожай. Краще зберігається і містить більше крохмалю.

Зараз ви читаєте новину «Липневу картоплю збирають у жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути