понеділок, 25 травня 2020 07:35

Лілія очищує водойму від цвілі

Автор: sacredlotus.com
  Квітка лілії формується під водою і випливає на поверхню. У діаметрі може сягати   30 сантиметрів. Цвіте з червня до листопада
Квітка лілії формується під водою і випливає на поверхню. У діаметрі може сягати 30 сантиметрів. Цвіте з червня до листопада

— Цьогоріч у моєму озері вперше зацвітуть водяні лілії. Купила їх через інтернет. Раніше намагалася виростити з насіння, але марно. Виявляється, треба було садити в горщик і добре полити. Як ґрунт просочиться, викласти зернятка і накрити плівкою. Тримати в теплому світлому місці. Постійно поливати. Прорости має за місяць, — розповідає 34-річна Юлія МЕРЕЖКО із Черкас.

— Водяна лілія, чи німфея, не лише красива, а й корисна. Зменшує ріст водоростей. Очищає воду й не дає їй цвісти, — говорить агроном 47-річний Вадим Горбенко з Харкова. — Рослина має потужну кореневу систему, що розлягається на дні озера. Розмір листя залежить від її виду. Квітка лілії формується під водою і випливає на поверхню. Ввечері закривається і ховається. У дощову погоду не випливає. Її діаметр залежить від виду, коливається від 3 до 30 сантиметрів. Цвітуть лілії від червня до початку листопада.

Довжина стебла рослини залежить від глибини водой­ми. Для декоративних озер є карликові сорти. Їх можна садити на глибину від 10 до 50 см. Середні — від 30 до 60 см, крупні від 50 см до 1 м. Це впливає і на величину квітки.

— Висаджувати таку лілію треба на дно,­ ­­­­­­­­— продовжує. — Рослина любить сонячну сторону. Якщо озерце маленьке, можна поставити на дно у звичайному горщику для квітів. Змішати землю та глину в пропорції 3 до 1. Додати перегній або спеціальне добриво, закласти в глиняні кульки. Землю присипати щебенем або галькою. Садити багато лілій не варто. Вони швидко розростаються. Густі перестануть цвісти. Буде одне листя на поверхні.

Розмножують рослину раз на три-п'ять років. Найкраще навесні в похмурий день, щоб сонце не обпекло коріння.

— "Розетки" з молодими листочками відділяють і садять на таку глибину, щоб листя лежало на воді. Якщо не дістає, під горщик можна покласти камінь. Заглиблювати поступово, по мірі випускання нових листків. Доглядати за ліліями нескладно. Лише зрізати відцвілі квітки та пожовкле листя.

На зиму рослину можна залишати в озері, якщо воно завглибшки не менш як пів мет­ра і повністю наповнене водою. На лід накидати снігу, це захистить від промерзання до дна.

— Але найкраще лілія збережеться в підвалі чи льоху. Старе листя варто обрізати. Горщик із нею помістити в пакет, але не зав'язувати. Якщо навесні висаджувати ще надто холодно, а лілія почала рости, її можна опустити в ємність із водою. Поставити в світле і прохолодне місце. Це зупинить інтенсивний ріст. Коли треба прискорити — в тепле приміщення. Висаджувати найкраще в травні.

Зараз ви читаєте новину «Лілія очищує водойму від цвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути