пʼятниця, 29 квітня 2011 03:00

Квіти накривають газетами

Весною для фруктових дерев і ранніх посівів городини найнебезпечнішими є нічні заморозки. Це короткочасні зниження температури до 0°С і нижче. Вони можуть повністю знищити ранні посіви. Особливо згубно діють на цвітіння дерев. Для захисту рослин застосовують укриття, полив ґрунту та димові завіси.

— Кучі зі сміття, листя чи гнилої соломи запалюють при зниженні температури до плюс 3–4 градусів. Треба, щоб ці купи диміли, але не горіли. Їх розміщують одна від одної на відстані 5–8 метрів по всьому городу. Це димові завіси. Якщо немає що підпалить, то купують у господарських магазинах димові шашки. Вони створюють щільнішу димову оболонку, чим гниле листя, — розповідає 52-річний Леонід Герасимчук із села Павлівка Іллінецького району Вінниччини. Має фруктовий сад і город площею 30 соток.

Димову завісу можна створити, спалюючи дрова, нафту, вугілля в саморобних пальниках.

— Але бажано поєднувати використання пальників із вентиляторами. Для цього годяться пилососи. Ними тепле повітря спрямовують на крону дерев або впродовж грядок. А найголовніше — вчасно заборонувати ґрунт навесні. Важкими металевим граблями вирівнюють землю. Щоб не було рослинних решток і різного сміття, які будуть утримувати сніг і талі води. Якщо так зробити, буде закрита влага.

Садівники також розбризкують воду по ранніх посівах із спеціально прокладених труб або обприскувача. Краплі мають бути якомога дрібнішими, наче туман. Це називають дощуванням. Удень волога нагрівається і вночі захищає рослини.

— Моя жінка насаджує гладіолуси щовесни, — додає Герасимчук. — А вони теплолюбиві. То ми їх укриваємо старими подертими куртками, як бачимо, що місяць червоний увечері. Це означає, що вночі буде заморозок. А ще можна накривати газетами, клейонкою, соломою.

Зараз ви читаєте новину «Квіти накривають газетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути