Ексклюзиви
четвер, 13 липня 2006 19:09

Латаття розводять шматочками кореневищ

Автор: фото: Ольга ВАСИЛЬЧЕНКО
  Біле латаття на озері Святище у Бориспільському районі під Києвом
Біле латаття на озері Святище у Бориспільському районі під Києвом

52-річний киянин пан Віталій у листі до редакції запитує, як завести водяні лілії. Чоловік має дачу на Осокорках, а біля неї — озеро на 10 соток. Обсадив його вербами і мріє, аби на воді цвіли латаття й жовті глечики.

Оксана Косик, 31 рік, кандидат біологічних наук із кафедри фізіології та екології рослин Київського національного університету, каже, що ці квіти добре приживаються у стоячій воді та водоймах із повільною течією. І біле латаття, і глечики жовті можна розводити двома способами: пересадити частину кореневища або виростити з насіння. Перший спосіб значно простіший.

Латаття можна пересаджувати в будь-який час. Найчастіше це роблять із травня і до кінця вересня. Для розмноження підійде будь-який шматочок кореневища з брунькою. Його треба перевезти на водойму і прикласти камінчиками, щоб не спливло. Якщо відрізати або відламати товстий паросток з коренями, листками та бутоном, він продовжуватиме цвісти на новому місці! Але коріння й листя бояться підсушування. Тому при перевезенні їх загортають у мокру тканину та целофан.

У садовому центрі "ДаЛаС", що у Броварах на Київщині, можна купити пагін латаття з коренем і бутонами у контейнері. Менеджер центру Лілія Лебедь, 28 років, пояснює, що ці рослини добре приживаються у ґрунті, де є земля, пісок та глина. Корінь треба присипати гравієм. У "ДаЛаСі" є більш як 20 видів водяних лілій за ціною від 56 до 370 грн за контейнер.

Зараз ви читаєте новину «Латаття розводять шматочками кореневищ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути