понеділок, 02 квітня 2018 07:16

Корінь пастернаку виростає 60 сантиметрів

Автор: WWW.ECONET.RU
  Пастернак викопують із липня по жовтень. У холодильнику коренеплоди лежать майже місяць. У погребі зберігаються до наступного врожаю
Пастернак викопують із липня по жовтень. У холодильнику коренеплоди лежать майже місяць. У погребі зберігаються до наступного врожаю

— Чого вже тільки на городі не сіяла. Дійшла черга й до пастернаку. Для мене це екзотика, яку тільки на картинці бачила. Вирішила посіяти, бо люблю селеру. Чула, що в них подібний смак, — каже Галина Трохимчук із селища Шишаки Полтавської області. — Пастернак має солодкувато-пряний смак і приємний аромат.

Це дворічна рослина. В перший рік родить продовгуваті коренеплоди, а на другий — утворює насіння. Цвіте у червні дрібними жовтими квітками. Галина сіє наприкінці березня насіння, потім розсаду пересаджує на город.

— Корені дорослої рослини виростають 60 сантиметрів, тому важливо перед посівом глибоко перекопати ділянку.

Робить рядки завглибшки 2 см на відстані 20 см. Насіння замочує на два-три дні, промиває теплою водою і злегка підсушує. Сходи з'являються за три тижні. Після появи перших листків, пересаджує розсаду на город. Земля має прогрітися до +8°С.

— Вибираю місце, де раніше росли рання капуста, огірок, цибуля та помідори. Це сприятливі попередники для пастернаку. В цій землі ростимуть великі та соковиті плоди.

Поливає, коли підсихає ґрунт. Від нестачі води пастернак тріскається в землі.

— Треба обережно підходити до цього овочу в спеку. Він виділяє ефірні масла, що викликають сильні опіки шкіри. Дізналася про це випадково, коли ходила в шортах між грядками. Бачу, на ногах якісь виразки з'явилися. Одразу й не допетрала, що воно і як. Думала, десь торкнулася ногою об гарячу каструлю, коли запарку худобі робила.

Пастернак викопує з липня по жовтень. У холодильнику коренеплоди лежать майже місяць. У погребі зберігаються до наступного врожаю в ящику засипаними піском. У нього вкопує коріння так, щоби залишався 1 см від верху чи кладе на застелену газетою полицю, щоб коріння не торкалися між собою. Очищене коріння можна заморозити. Натерти корінь пастернаку на тертці й розфасувати по пакетах порційно або порізати кружальцями чи кубиками.

— Якщо планую збирати з пастернаку насіння, то залишаю його зимувати на грядці. Вкриваю сухим торфом, тирсою чи сухою землею. Шар має бути не менш як 8 сантиметрів. Навесні розгортаю, і зелень знову починає рости.

Зараз ви читаєте новину «Корінь пастернаку виростає 60 сантиметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути