— Чого вже тільки на городі не сіяла. Дійшла черга й до пастернаку. Для мене це екзотика, яку тільки на картинці бачила. Вирішила посіяти, бо люблю селеру. Чула, що в них подібний смак, — каже Галина Трохимчук із селища Шишаки Полтавської області. — Пастернак має солодкувато-пряний смак і приємний аромат.
Це дворічна рослина. В перший рік родить продовгуваті коренеплоди, а на другий — утворює насіння. Цвіте у червні дрібними жовтими квітками. Галина сіє наприкінці березня насіння, потім розсаду пересаджує на город.
— Корені дорослої рослини виростають 60 сантиметрів, тому важливо перед посівом глибоко перекопати ділянку.
Робить рядки завглибшки 2 см на відстані 20 см. Насіння замочує на два-три дні, промиває теплою водою і злегка підсушує. Сходи з'являються за три тижні. Після появи перших листків, пересаджує розсаду на город. Земля має прогрітися до +8°С.
— Вибираю місце, де раніше росли рання капуста, огірок, цибуля та помідори. Це сприятливі попередники для пастернаку. В цій землі ростимуть великі та соковиті плоди.
Поливає, коли підсихає ґрунт. Від нестачі води пастернак тріскається в землі.
— Треба обережно підходити до цього овочу в спеку. Він виділяє ефірні масла, що викликають сильні опіки шкіри. Дізналася про це випадково, коли ходила в шортах між грядками. Бачу, на ногах якісь виразки з'явилися. Одразу й не допетрала, що воно і як. Думала, десь торкнулася ногою об гарячу каструлю, коли запарку худобі робила.
Пастернак викопує з липня по жовтень. У холодильнику коренеплоди лежать майже місяць. У погребі зберігаються до наступного врожаю в ящику засипаними піском. У нього вкопує коріння так, щоби залишався 1 см від верху чи кладе на застелену газетою полицю, щоб коріння не торкалися між собою. Очищене коріння можна заморозити. Натерти корінь пастернаку на тертці й розфасувати по пакетах порційно або порізати кружальцями чи кубиками.
— Якщо планую збирати з пастернаку насіння, то залишаю його зимувати на грядці. Вкриваю сухим торфом, тирсою чи сухою землею. Шар має бути не менш як 8 сантиметрів. Навесні розгортаю, і зелень знову починає рости.
Коментарі