Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2019 05:11

Компост з опалого листя дозріває в мішках

Оксана Іщук із села Кривець Ставищенського району Київської області підживлює садок опалим листям. Воно містить багато мінералів, тому його не можна палити.

— Спалюючи листя, люди двічі грішать. Обкрадають самі себе, зменшуючи наступний врожай. І труяться, бо в диму з листя містяться сполуки важких металів і речовини, що спричиняють рак, — розповідає Оксана Іщук. — Дехто зносить листя на купу гною. Листя там злежується і дуже повільно розкладається.

Згрібає в саду половину листя й розсипає по городу. Решту розподіляє під деревами, щоб не підмерзли взимку. За осінь його добре промочить дощами і воно підживить рослини.

— Краще зробити компост. З ямою не мучуся. Зберігаю в поліетиленових мішках. Є для цього спеціальні, я ж беру звичайні пакети з магазину. Проколюю в них цвяхом дірки. Натрамбовую листям і поливаю. Потім періодично зволожую, але в пакетах не мають стояти калюжі. Зберігаю в літній кухні чи коморі. Через рік буде готовий.

Корисно накривати компостом озимі овочі. Наприклад, цибулю та моркву. Навесні треба його прибрати, щоб рослини не загнили. Згребти вбік і скласти вздовж городу біля межі. Листя за літо перегниє і підживить город. Якщо стоятиме спека, їх треба періодично поливати.

— Опале листя — це кондиціонер ґрунту. Насичує його мікроелементами, волога довше затримуватиметься біля коренів, — розповідає Геннадій Сухорукий, 40 років, агроном із Харкова. — Завдяки цьому рослини краще переносять засуху. Листя робить ґрунт пухкішим, у ньому буде більше повітря для бактерій і хробаків.

Листя на городі є також мульчею. Під нею не росте бур'ян.

— Заражене борошнистою росою чи паршею листя для добрива не годиться. Його слід спалити, щоб не розносити недуги. Якщо таке закомпостувати, хвороби поновляться навіть через роки.

Зараз ви читаєте новину «Компост з опалого листя дозріває в мішках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути