понеділок, 08 квітня 2013 05:00

Комах із дерев трусять на рядно

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Черкасець Микола Білик обтрушує палицею гілки плодових дерев. Шкідників збере на рядно і спалить
Черкасець Микола Білик обтрушує палицею гілки плодових дерев. Шкідників збере на рядно і спалить

— Плодові дерева та кущі обробляю від шкідників із першим теплом. Тоді бруньки починають набрякати і з них показується лише зелений кінчик-конуc, — каже черкасець 43-річний Олександр Приймак.— У цей час слід знезаразити дерева від шкідників-квіткоїдів.

Інсектицидів зараз у магазинах безліч. Садівники-початківці інколи помилково вважають, що досить дерево обробити мідним купоросом чи побілити вапном. Але це знищить лише хвороби.

За +5°С квіткоїди та кліщі, міль, довгоносики починають пробуджуватися. Їх важливо знищити саме на ранній стадії, бо безпосередньо перед цвітінням обробляти дерева отрутою не можна. Через це загинуть бджоли. Обприскує дерева з пульверизатора, не пропускаючи найменшої гілки. Бо в необробленій корі може залишитись багато шкідників, що зведе нанівець ефект від процедури. До роботи береться увечері, коли немає вітру.

43-річний Микола Білик з райцентру Кам'янка на Черкащині до цвітіння дерев обтрушує шкідників. Робить це вранці чи ввечері, коли температура нижче +8°С.

— Бо за теплого й сонячного дня комахи розлітаються, мало вдасться струсити, — пояснює.

Розстеляє під деревом два старі покривала. Довгою міцною палицею стукає по гілках і стовбуру. Комахи падають разом з дрібними рештками листя, кори. Віником змітає з покривал, засипає в мангал і спалює.

— Личинки тлі на смородині найкраще знищувати гарячим душем ще до розбрунькування. Доводжу до кипіння воду й переливаю в поливалку. Розпилена вода, коли потраплятиме на гілки, матиме температуру не вище 60 градусів. Тому рослині це не зашкодить. Коли ж бруньки вже просинаються, гаряча вода може їх обпекти. Тоді краще обробити ягідники хімпрепаратом.

Аґрус, виноград та інші ягідні кущі вразливі до борошнистої роси. Їх обробляє розчином сироватки.

— Найкращі для нашого здоров'я природні методи, якщо діють ефективно. Літр сироватки розбавляю в 8 літрах води. Цією сумішшю ретельно окроплюю кущі аґрусу, винограду по разу до цвітіння й після.

Зараз ви читаєте новину «Комах із дерев трусять на рядно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути