понеділок, 19 березня 2018 00:15

Кімнатний перець дає круглі плоди

Автор: www.hatgiong.com
  Росте кімнатний перець у горщику два-три роки. Після збору плодів він відновлюється і за чотири місяці зацвітає заново
Росте кімнатний перець у горщику два-три роки. Після збору плодів він відновлюється і за чотири місяці зацвітає заново

— Кімнатний перець сію весь рік. Можна й посеред зими. Він за смаком не відрізняється від звичайного. Лише виростає меншим. Мої улюблені сорти — Острів скарбів, Віконне диво й Банан солодкий. Їх можна вирощувати й на городі. Там дадуть ще більший урожай, — каже 60-річний ­Петро Філіпчук із Коломиї ­Івано-Франківської ­області.

Виростає рослина 25–30 см заввишки. Кущ міцний, не потрібно підв'язувати. Плоди будуть майже 100 г. Дає червоні перчини, винятком є сорт Віконне диво — помаранчевого кольору.

— Із гострого перцю "зірками" є сорти Чилі червоний і жовтий, Спіраль, Козячі ріжки, Червона шапочка й Конфеті. Сорт Вишенька дає круглі перчини трохи більші за вишню. Решта сортів виростають понад 10 сантиметрів.

У горщику об'ємом 4–5 л на дні робить кілька отворів для витікання зайвої води та доступу до коріння повітря. Заповнює посудину суміш­шю дернової землі, пере­гною та піску у співвідношенні 2:1:1.

— На кожні 10 кілограмів суміші додаю дві склянки попелу. Він робить її поживною і забезпечує нормальний обмін повітря, — продовжує.

У кожен горщик кладе по одній насінині. Це за умови, якщо вони доброякісні. Для перестраховки можна вкинути ще дві.

— Щоб швидше посходили, спочатку пророщую у вологій марлі. А саджу, коли з них проклюнуться паростки. Тоді накриваю горщики прозорою плівкою і залишаю в теплому місці на два тижні, до появи сходів.

У кімнаті підтримує температуру ­+25...27°С.

— Ставлю на підвіконня, аби доходило світло. Підійде сонячна сторона будинку.

Узимку світла замало. Щоб рослини не витягувалися, досвічую їх лампами. У них світловий день має бути 12 годин. Якщо немає можливості досвічувати, варто сіяти насіння наприкінці лютого. Тоді день більшає і світла вистачатиме.

— Під час цвітіння рослини трохи струшую, щоб запилювати цвіт, — додає Петро Філіпчук.

У приміщенні перець не вражають хвороби, тому не потрібно його нічим обприскувати. Підживлює перед цвітінням і плодоношенням слаборожевим розчином нітроамофоски. Цього буде достатньо. Решту корисних речовин рослина візьме з перегною, що заклали при посадці.

Зараз ви читаєте новину «Кімнатний перець дає круглі плоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути