Ексклюзиви
вівторок, 27 березня 2018 05:30

Картопля родить після огірків і капусти

Автор: WWW.RMNT.RU
  Буряк дає хороший урожай поряд із салатом, редисом, цибулею, часником. Не уживається біля кукурудзи
Буряк дає хороший урожай поряд із салатом, редисом, цибулею, часником. Не уживається біля кукурудзи

41-річна Іванна Болонська із міста Турка Львівської області планує посів городини, коли ще лежить сніг. Має 30 соток городу. На 10 сотках вирощує траву для тварин.

У зошиті жінка малює план городу. Там записує, на яких ділянках росли різні овочі й трави. На іншій сторінці малює подібний план — цьогорічний.

— При плануванні посадок враховую особливості рослин. На попереднє місце салат і шпинат можна сіяти за рік. Редиску, горох і квасолю — тільки через два роки. Моркву, буряки, помідори та болгарський перець — за три роки. Рекордсменами є капуста й огірки, які на одне й те ж місце не можна сіяти раніше чотирьох-п'яти років, — розповідає Іванна Болонська.

Капусту садить на місці, де росли цибуля, помідори, картопля. Після редьки, огірків, редиски її врожай буде малий.

— Селеру називаю цибулевою захисницею. Сію її біля капустяної ділянки, так не заводяться земляні блохи. Для цієї культури також корисні кріп, який відганяє попелиць і гусеницю, а ромашка з м'ятою — капустяних метеликів.

Біля капусти гарно ростуть помідори й огірки, а от петрушку вона глушить. Морква добре росте на грядках після капусти й картоплі.

— Вічною сусідкою моркви є цибуля. Вони одна від одної відганяють морквяну та цибулеву муху.

Огірки можна саджати після білокачанної та цвітної капусти. Аби тільки не після гарбузів або помідорів. Вони непогано родять поряд із салатом, цибулею, часником, буряком, редискою, кропом і соняшником.

— Кукурудза для огірків є натуральним стимулятором росту. Її стебла створюють легку півтінь для ділянки, а ще й служать опорою. Пагони огірків плетуться по кукурудзяних стеблах, як ліани.

Картопля не примхлива до землі, але все ж кращий урожай дасть на ділянці, де росли огірки, бобові, капуста. Це хороший сусід для багатьох культур, за винятком соняш­нику.

— Квасолею та чорнобривцями відлякую від картоплі колорадського жука. Висаджую їх біля сусідської межі. Запах відганяє якщо не всіх, то принаймні половину шкідників.

Помідори можна вирощувати там, де до цього росли капуста, горох і квасоля. Краще уникати місць після болгарського перцю та баклажанів. Біля ділянки помідорів корисно сіяти селеру, кукурудзу, салат, редиску, моркву, редьку та буряк.

— Щоб помідори були соковитіші та солодші, сію біля них мелісу, лимонну м'яту та шавлію. Овочі тоді ростуть міцнішими й не тріскаються.

Буряк садять там, де до цього росли огірки, рання картопля, капуста, помідори, бобові, гарбузові. Він дає хороший урожай поряд із салатом, редисом, цибулею, часником. Не уживається поряд із кукурудзою. Це ж саме стосується й бобових і цибулі. Ці сусіди послаблюють одне одного.

— Горох — найкращий попередник для всіх овочів. Яку городину після нього не посади, все гарно росте. Він збагачує ґрунт азотом, який його ще й роз­пушує.

Горох сіє на місці картоплі, помідорів, капусти, поряд з огірками, петрушкою, морквою, редискою, але якнайдалі від цибулі, часнику.

— Грядки з часником намагаюся робити там, де росли до цього огірки й помідори. Він добре ростиме поряд із морквою, буряком, огірками та помідорами. Але не вродить, якщо поблизу висадити капусту, горох, квасолю.

Кращими попередниками баклажанів і перцю є огірок, бобові, рання білоголова й цвітна капуста. Їх не можна садити після помідорів, баклажанів, перцю.

— Цибулю саджу після помідорів, огірків, капусти, ранньої картоплі, а не після кукурудзи. Добре уживається з салатами, огірками, редискою та буряками.

Після такого планування на листку з цьогорічним планом червоним кольором господиня записує, що на цій ділянці не можна садити, а зеленим — що можна.

— Прикидаю, скільки приблизно потрібно на цю територію насіння. Пишу список і йду з ним на базар.

Зараз ви читаєте новину «Картопля родить після огірків і капусти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути